Objavljen nacrt izmena Ustava u delu o pravosuđu

Objavljen nacrt izmena Ustava u delu o pravosuđu

Na sajtu Ministarstva pravde objavljen je Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe. Javna rasprava otvorena je do 8. marta, a okrugli sto u Novom Sadu najavljen je za 5. mart.

Kako prenosi N1, nacrt izmena predviđa da sudije i tužioce u Srbiji više neće birati Narodna Skupština Republike Srbije kao do sada, već sudije i zamenici javnih tužilaca.

Skupština će zadržati nadzor nad izborom dela članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, koji dolaze iz grupe pravnih stručnjaka, dok će one koji dolaze iz redova sudija i tužilaca birati oni sami.

Predstavnici izvršne vlasti više neće biti članovi tih tela, osim ministra pravde Srbije koji će ostati član Državnog veća tužilaca, koje postaje Visoki savet tužilaca.

Sudije, predsednike svih sudova, pa i Vrhovnog kasacionog suda, biraće i razrešavati Visoki sudski savet. Kod tužilaca će taj posao obavljati Visoki savet tužilaca, osim kada je u pitanju Republički javni tužilac. On postaje Vrhovni javni tužilac Srbije i njega će, na predlog VST, birati Skupština Srbije.

Jedna od ključnih izmena je i ona koja predviđa da sudije osnovnih sudova u Srbiji mogu biti birani samo iz redova polaznika Pravosudne akademije, biće ukinut i trogodišnji probni period rada sudija i javnih tužilaca, već će odmah dobijati stalnu funkciju.

Ministarstvo pravde pozvalo je javnost da uzme učešće u javnoj raspravi povodom predloženih amandmanima na Ustav Republike Srbije u delu koji se tiče pravosuđa.

Radni tekst amandmana i program javne rasprave dostupni su na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan