Objavljen spisak poklona koje su dobili sprski političari

Objavljen spisak poklona koje su dobili sprski političari

Na osnovu Kataloga poklona koju je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, ne samo da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio taj ko je u toku prethodne godine bio darežljiv, već je i bio taj koga su najviše obasipali darovima.

Naime, iako je zakonski rok za objavljivanje 1. jun, agencija je saopštila da je već objavila Katalog poklona za prethodnu kalendarsku godinu, a da će 1. juna objaviti njenu detaljnu statističku analizu, prenosi "Telegraf".

- Najčešći pokloni bili su knjige, slike, fotografije, plakete, vina i druga alkoholna pića, a najveći broj spada u protokolarne poklone, koji se primaju prilikom službene posete ili u drugim sličnim prilikama – piše u njihovom saopštenju.

Najviše poklona prijavili su Generalni sekretarijat predsednika Republike, Vlada Republike Srbije, Narodna skupština, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vlada APV.

Na lokalnom nivou najviše poklona prijavili su Grad Novi Sad, Grad Užice i Grad Kragujevac.

Iznenađuje činjenica da Grad Beograd nije prijavio da je primio i jedan protokolarni i prigodan poklon, uprkos tome što je Agencija u novembru prošle godine održala obuku funkcionerima grada Beograda, kada im je posebno ukazala na obavezu prijave poklona, saopštila je Agencija za borbu protiv koruupcije, prenosi "Telegraf".

Agencija ističe da je značaj vođenja i objavljivanja kataloga poklona u povećanju transparentnosti u obavljanju javnih funkcija.

Na ovaj način, podaci o poklonima funkcionerima i sa njima povezanim licima, iz kojih može proizlaziti sukob interesa, dostupni su kontroli javnosti.

Imajući u vidu da Agencija do podataka o poklonima dolazi na osnovu evidencija koje dobija od samih organa, dobrodošlo je i aktivno učešće javnosti ukoliko ima saznanja o tome da je neki funkcioner primio poklon, a o tome ne postoji podatak u Katalogu poklona koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije, kaže se u saopštenju.

Agencija objašnjava da se pod pojmom poklon podrazumevaju novac, stvar, pravo i usluga izvršena bez odgovarajuće naknade i svaka druga korist koja je data funkcioneru ili povezanom licu u vezi s vršenjem javne funkcije, prenosi "Telegraf".

"Protokolarni poklon" je poklon koji funkcioner primi od strane države, njenog organa ili organizacije, međunarodne organizacije ili stranog pravnog lica, koji je primljen prilikom službene posete ili u drugim sličnim prilikama.

"Prigodni poklon" je poklon koji je uručen funkcioneru u prilikama kada ljudi tradicionalno razmenjuju poklone.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan