Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita

Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita

U svim osnovnim školama u Srbiji danas su na oglasnim tablama objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita, dok će konačni biti objavljeni 24. juna.

Do objavljivanja konačne liste učenici koji smatraju da su oštećeni na maloj maturi, odnosno testovima iz srpskog jezika, matematike i kombinovanom testu imaju pravo na žalbe.

Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.

Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu - prvi upisni krug.

Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.

Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.

Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.

Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.

U Srbiji ove godine osmi razred je završilo oko 70.000 osmaka, a prosvetne vlasti poručuju da mali maturanti ne treba da brinu, jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta, tako da će svi biti upisani.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • marija

  pre 2915 dana i 11 sati

  želim da kažem da ministarstvo prosvete nemože tako olako da đacima odzme bod i da kaže kao eto nisu videli da je takav isti zadatak u zbirci zadataka koju su oni pisali i izdali 2016 da se đaci spremaju za ispit nije dobro odštampan jer je mašina povukla u levo. Radi se o zadatku iz fizike i strujnom kolu. Uložili smo danas žalbu i nosili zbirku na uvid a ministarsvo odgovara da je kriva mašinaa a ne oni i da deca ostaju bez boda. Pa koje tu kriv stvarno, ja mislim gospodo da ste vi ministri,recezenti ,odgovorni urednici a ne mašina. Niste smeli da dozvolite da vam izađe zbirka sa pogrešnim rešenjem pa kad đak to primeni vi kažete nema boda jer je kriva mašina što vuče u levo. Vratite đacima bod pa sledeći put vodite računa šta štampate.

  Oceni komentar:
  0
  2