Obnova fasada pojedinih zgrada u Dunavskoj i Almaškom kraju

Obnova fasada pojedinih zgrada u Dunavskoj i Almaškom kraju

Do kraja godine, počeće sređivanje fasada i krovova na zgradama u Dunavskoj ulici 8 i 10 i na Trgu Marije Trandafil 12. Ova investicija koštaće gotovo 23,5 miliona dinara s PDV - om.

eč je o zgradama od posebnog istorijskog i arhitektonskog značaja, a njihova obnova poverena je grupi pet beogradskih i dva novosadska preduzeća, s tim što je nosilac posla „Ornament investinženjering” iz Beograda.

Sređivanje zgrade u Dunavskoj 8 biće završeno za tri meseca i koštaće gotovo šest miliona dinara, dok će obnova objekta pored trajati mesec duže, odnosno 120 dana i za to će biti izdvojeno blizu osam miliona . Najviše novca, više od 15,5 miliona dinara biće izdvojeno za rekonstrukciju zgrade na Trgu Marije Trandafil 12, a kako je navedeno, svi predviđeni radovi moraju biti završeni za 240 dana, piše "Dnevnik".

Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, na sva tri objekta biće zamenjeni oštećeni i degradirani elementi fasade i  maltera. Predviđena je restauracija i konzervacija vučenih malterskih profila, kao i limarska opšivanja pojedinih fasadnih elemenata. Osim toga, ulazne kapije, konzolne svetiljke, metalne rešetke prozora i nosači zastava biće reparirani, a planirana je i restauracija spoljnih prozora i vrata. Krovni pokrivač biće rekonstruisan, kao i dimnjački i ventilacioni otvori, a sve fasade obojene.

Predviđeno je obijanje dotrajalog i oštećenog maltera do zdrave podloge - opeke, a novo malterisanje planirano je isključivo fabrički spravljenim malterima, koji su po svom sastavu, tehničkim karakteristikama i svojstvima namenjeni renoviranju istorijskih objekata.Objekte u centru i Almaškom kraju Zavod za zaštitu spomenika kulture, inače, sređuje u okviru 17. Faze obnove uličnih fasada i krovova u Petrovaradinu i Novom Sadu. Reč je o višegodišnjem projektu obnove graditeljskog nasleđa, za koji je većina novca obezbeđena iz republičkog budžeta, a do sada je rekonstruisano više od 90 zgrada i kuća.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan