OBNOVA PODGRAĐA: Vremenske prilike usporile radove, završetak verovatno do kraja godine

OBNOVA PODGRAĐA: Vremenske prilike usporile radove, završetak verovatno do kraja godine

Obnova fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave na pragu je treće faze.

Uzimajući u obzir visoke temperature koje su usporile izvođenje radova, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada zadovoljni su kako teče obnova fasada u podgrađu.

Kako za "Dnevnik" kaže direktor Zavoda mr Siniša Jokić, građevinski radovi se po pravilu ne izvode na temperaturama iznad 35 stepeni, a u ovom slučaju je to bilo nesvrsishodno zbog toga što malterski nanos i fasadna masa gube svojstva na velikim vrućinama.

- Prilagođavali smo se vremenu, i to je donekle usporilo prvu fazu, odnosno obnovu prvih šest objekata, posebno onih na Trgu vladike Nikolaja – kaže za novosadski dnevni list Siniša Jokić, te napominje da se danas otvaraju ponude za treću i četvrtu fazu.

To znači da će, kada se potpišu ugovori s izvođačem i on bude uveden u posao, sve fasade, njih 21, biti zahvaćene obnovom. On predviđa, ukoliko vremenski uslovi u septembru, oktobru i novembru budu povoljni, da će do kraja godine završiti sanaciju svih fasada predviđenih za ovu godinu.

- U protivnom, bićemo prinuđeni na to da jednu ili dve fasade ostavimo za proleće – kaže Jokić za "Dnevnik", i dodaje da se nada da se do to neće desiti.

Po mišljenju direktora gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, to je početak obnove Tvrđave.

- Kada se završi Žeželjev most, težnja je da se podgrađe pretvori u pešačku zonu, što podrazumeva niz prethodnih kapitalnih zahvata, kao što je obnova infrastrukture, parterno uređenje i drugo – ističe Jokić za "Dnevnik" i dodaje da će podgrađe tada biti pravi barokni biser kakav treba da bude.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan