Obnovljena Opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi (FOTO)

Obnovljena Opservatorija na Petrovaradinskoj tvrđavi (FOTO)

Rekonstrukcijom objekta Male stražare, koja se od strane Astronomskog društva koristi kao Opservatorija, završena je prva faza uređenja Hornverka, dela Petrovaradinske tvrđave, koji je pokrenula Exit fondacija u saradnji sa kompanijom NIS i uz podršku Grada Novog Sada.

Obnova Male stražare je rađena pod direktnom supervizijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada po čijem projektu su izvedeni sveobuhvatni konzervatorsko-restauratorski radovi. 

 

 

Opservatorija se nalazi u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku i predstavlja važan objekat od kulturnog značaja, čijom će se obnovom doprineti ponudi celokupnog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, kao i turističkoj ponudi Novog Sada. 

 

 

Desetine hiljada stranih turista koji svake godine zbog Exita posete Novi Sad, imali su priliku da kroz vođene ture tokom festivala, kao i u promociji u međunarodnim medijima, saznaju više o Petrovaradinskoj tvrđavi, za koju mnogi pre toga nisu znali da je jedna od najvećih u svetu i druga po veličini u celoj Evropi.

 

 

Na svečanom otvaranju zvanicama se obratio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, koji je pored podrške projektu obnove izrazio i svoje iskrene čestitke na urađenom poslu.

- Čestitam NIS-u, najvećoj domaćoj kompaniji, a čestitam i Exitu, najvećem brendu, ne samo Novog Sada, već i cele Srbije, što su demonstrirali na delu šta znači društvena odgovornost velikih kompanija - rekao je Vučević.

 

 

Okupljenima se obratio i osnivač Exita, Dušan Kovačević koji je rekao da je  rekonstrukcija Male sražare "samo prvi korak u nizu aktivnosti koje će se tek realizovati u narednim godinama".

- Gornji grad Tvrđave je u dobrom delu obnovljen i već godinama živi kao važna turistička atrakcija Novog Sada, obnavlja se i Podgrađe, a vreme je da oživimo i obnovimo Hornverk, te da u saradnji sa Gradom i značajnim evropskim fondovima stvorimo uslove za izradu master plana obnove i uređenja kompletne Petrovaradinske tvrđave – rekao je Kovačević.

Mala stražara je izgrađena u prvoj polovini XVIII veka i za vreme vojne uprave imala funkciju stražare i prijavnice, a sada je ovaj prostor dodeljen na korišćenje Astronomskom društvu Novog Sada, unutar koje je Opservatorija.

 

 

U Exit fondaciji kažu da je njihova misija da pored dosadašnje, višedecenijske promocije u svetu, nastave sa brojnim unapređenjima cele tvrđave, od kojih se o dosadašnjim projektima na polju energetike, osvetljenja i bezbednosti nije dovoljno govorilo u javnosti, te tako unapredi i sačuva Petrovaradinsku tvrđavu, kao najznačajniji istorijski, kulturni i turistički objekat Novog Sada.

- Kada su me pozvali ljudi iz Exit fondacije i kompanije NIS, sa inicijativom da zajedno obnavljamo delove tvrđave, zaista sam bio jako srećan. Nastavićemo da sa Exit fondacijom, društveno odgovornim kompanijama i Gradom Novim Sadom, obnavljamo jedan po jedan spomenik kulture na tvrđavi – izjavio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Siniša Jokić.

Na svečanom otvaranju Opservatorije je bila izložena umetnička zvučna instalacija "Zvuci svemira" autora Ivana Bona, a nakon ceremonije pred okupljenim zvanicama nastupio je DJ set grupe "Mistake Mistake".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad betanija isključenje vode horoskop servisne informacije Republički hidrometeorološki zavod Vreme u Novom Sadu elektrovojvodina bez vode restorani novi sad bebe servisne informacije novi sad Isključenje struje bez struje raspored sahrana i ispraćaja novosađani JKP Vodovod i kanalizacija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević gradsko groblje sahrane jkp novosadska toplana isključenja struje matičar novi sad RHMZ klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje novosadsko porodilište vremenska prognoza raspored sahrana novi sad