Očekivanje vakcine za koronu u septembru je optimistično, ali ne i moguće

Očekivanje vakcine za koronu u septembru je optimistično, ali ne i moguće

Ljudima koji nisu stručni teško je da shvate zakonitosti u virusologiji, na osnovu kojih se može zaključiti da li je epidemija završena, kako će se virus dalje kretati i hoće li biti drugog talasa epidemije.

Konsultantkinja Svetske zdravstvene organizacije prof. dr Maja Stanojević, virusolog i profesorka na Medicinskom fakultetu, u emisiji "Jutro" Prve televizije rekla je da korona virus neće nestati, da ćemo morati da živimo sa njim i da u proseku svaka osoba inficira tri, a znak da epidemija jenjava je da inficirani pojedinac prenosi infekciju na jednu osobu.

Uspešnom primenom vakcinacije se dolazi do kolektivnog imuniteta koji štiti populaciju i pojedinca i iznalaženje samim tim i primena vakcine svakako je koncept kojim čovečanstvo, na najbolji način, može da se izbori sa ovim virusom.

Kada će se to dogoditi još ne znamo jer put ka kvalitetnoj i primenljivoj vakcini traje, kaže ona i dodaje da su očekivanja da će vakcine biti u septembru dosta optimistična, ali ne i moguća.

Neminovno je da se svet otvori i nije moguće restriktivne mere održavati predugo. Merama se nije ni očekivalo da će virus nestati već da se kriva zaravni kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem i pružila se pomoć onima kojima je potrebna.

Sledi dinamični period kada ćemo biti vođeni upravo ciljem da se upravlja daljim tokom širenja infekcije, što manje žrtava, a to znači što manje kontakata kada je rizik veliki. Prema proceni epidemiologa, taj rizik nije takav da bismo imali mere koje smo imali donedavno, rekla je prof. dr Maja Stanojević.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan