Očekuje se jači virus gripa ove godine, vakcine stižu do 2. oktobra

Očekuje se jači virus gripa ove godine, vakcine stižu do 2. oktobra

Država je ove godine kupila 242.256 doza vakcina protiv gripa. I ove godine, kao i prethodnih tender za nabavku vakcina dobio je Institut "Torlak", koji će osim uloge dobavljača, biti i distributer, zadužen da cepiva isporuči svim zdravstvenim ustanovama do 2. oktobra.

Ona će u domove zdravlja biti dopremljena već početkom oktobra, a sa vakcinacijom građana krenuće se već nakon desetak dana. Vakcine su namenjene za besplatnu zaštitu najugrženije kategorije stanovništva - dece, trudnica, starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika.

Ipak, sudeći po najavama i ove godine možemo očekivati jači virus gripa, s obzirom da epidemiološki podaci pokazuju da je njegova aktivnost na visokom nivou na južnoj hemisferi, gde trenutno traje epidemija.

- Trenutno je na južnoj hemisferi visok nivo aktivnosti gripa. Dominantan je tip virusa AH3N2, koji se nalazi u ovogodišnjoj vakcini - objašnjava dr Leposava Garotić Ilić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograd.

Besplatnu vakcinu i ove godine dobiće sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa bolesnicima, svi stariji od 65 godina, plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki hronični bolesnici, zaposleni u vojsci i policiji.

Vakcinacija protiv gripa veoma je važna, pogotovu za hronične bolesnike. Njena efikasnost je preko 80 odsto. Takođe, epidemiolozi savetuju da ne postoji nijedan razlog zašto se trudnice ne bi vakcinisale. Vakcina se preporučuje od 14. nedelje trudnoće, posebno onim trudnicama kojima će treći semestar biti u vreme očekivane epidemije, a to je kod nas najčešće februar i mart.

Svi ostali građani, koji ne spadaju u rizičnu kategoriju, ukoliko žele mogu da se vakcinišu, ali cepivo moraju da plate, odnosno da ga kupe u apoteci ili u nekom od zavoda za javno zdravlje.

Za grip je još rano, ali su oktobar i novembra meseci kada je pravo vreme da se primi vakcina, da bi se stvorio imunitet. Pojava gripa, tek se očekuje krajem godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan