Očekuje se porast broja korisnika Centra za socijani rad u Novom Sadu

Očekuje se porast broja korisnika Centra za socijani rad u Novom Sadu

Programom rada Centra za socijalni rad Grada Novog Sada za ovu godinu predviđen je porast ukupnog broja korisnika za tri odsto više nego lane, podjednako u svim starosnim grupama.

Procenjeno je da će deca činiti 31,5 odsto, mladi sedam i po odsto, odrasli 43, a stari 18 odsto od ukupnog broja korisnika. U skladu sa tim, očekuje se i porast broja svih oblika, mera i usluga socijalne i porodično-pravne zaštite, piše "Dnevnik".

S obzirom na postojeće društveno-ekonomske prilike i materijalne uslove, te imajući u vidu kretanje broja korisnika u proteklom periodu, kao i pad nezaposlenosti, procenjuje se da će u toku ove godine novčanu socijalnu pomoć ostvariti 5.930 osoba. Biće povećan broj korisnika dodatka i uvećanog dodatka za pomoć i negu druge osobe za dva odsto, te će tom uslugom biti obuhvaćeno 3.492 osobe. U grupi dece i mladih bez roditeljskog staranja, zanemarenih ili u riziku od zanemarivanja, žrtvi nasilja ili trgovine ljudima, dece i mladih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, sa problemima u ponašanju i u sukobu sa zakonom, dece i mladih iz porodica sa poremećenim porodičnim odnosima, čiji broj neprekidno raste, procenjuje se da će se ukupan broj korisnika mera, oblika i usluga socijalne i porodično-pravne zaštite povećati prosečno za oko tri odsto (7.665).

U grupi odraslih i starih takođe se očekuje porast broja korisnika socijalne i porodično-pravne zaštite za tri odsto, pri čemu procentualno najviše u grupi odraslih i starih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom (53 odsto), te onih koji imaju potrebu za domskim smeštajem i drugim uslugama lokalne zajednice (35 odsto). U pogledu usluga i prava koji se finansiraju iz budžeta Grada Novog Sada, očekuje se povećanje broja korisnika privremenog smeštaja u Prihvatilištu sa prihvatnom stanicom za žene i decu ugrožene porodičnim nasiljem "Sigurna ženska kuća" za pet odsto, kao i korisnika Dnevnog boravka dece i mladih iz porodica u riziku, i nešto veći obuhvat porodica kojima će, zbog lošeg materijalnog položaja, jednom ili više puta, biti dodeljena jednokratna novčana pomoć, interventna novčana pomoć ili jednokratna pomoć u naturi. Predviđa se da će broj korisnika Prihvatilišta sa prihvatnom stanicom "Sigurna dečja kuća" porasti za 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Planira se da će neposrednim savetodavno-terapijskim radom u Savetovalištu za brak i porodicu biti obuhvaćeno 1.263 slučaja, odnosno 1.409 ljudi, u okviru 2.607 seansi. Najveći broj odnosiće se na probleme u partnerskom odnosu, probleme dece u nefunkcionalnim porodicama, nasilje u porodici i probleme u postupku razvoda.

Centar će proširiti svoju delatnost u domenu smeštaja u prihvatilištu. U narednom periodu on će biti obezbeđen deci i mladima koji se nalaze u skitnji, bez pratnje i u različitim kriznim situacijama. U toku ove godine planirano je i proširenje delatnosti uslugom Svratišta za decu ulice, koja je do sada realizovana kao programska aktivnost, ali tek nakon dobijanja saglasnosti za novu sistematizaciju radnih mesta.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ekonomski tigar

  pre 49 dana i 16 sati

  To je najbolji pokazatelj kako nam samo dobro ide…

  Oceni komentar:
  0
  2