OČIŠĆENI RIBARAC I ŠODROŠ: Stroge sankcije za one koji prljaju svoj grad

OČIŠĆENI RIBARAC I ŠODROŠ: Stroge sankcije za one koji prljaju svoj grad

U sklopu "Nedelje za čistiju Vojvodinu", koja se održava od 24. do 27. juna na više lokacija u Pokrajini, u utorak je u Novom Sadu održana akcija čišćenja Ribarskog ostrva i Šodroša.

– Novi Sad je naša kuća, tako da moramo voditi računa o higijeni na isti način kao u svojim stanovima. Ako bacamo smeće tamo gde ne treba, stvaramo divlje deponije, ostavljamo nameštaj pored kontejnera, ne možemo očekivati čist grad. Bitno je da najpre delujemo preventivno, da podstičemo društveni aktivizam, da edukujemo mlađe generacije, ali i da imamo stroge sankcije za one koji ne poštuju javni red i prljaju svoj grad – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom akcije čišćenja novosadskih izletišta kraj Dunava, te naglasio da su na jučerašnjoj sednici Skupštine Grada drakonski povećane kazne za sve nesavesne građane, a kako je rekao, na blage kazne pažnju su mu skretali i sami Novosađani, prenosi njegov kabinet. 



Prema rečima pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimira Galića, 20 jedinica lokalne samouprave aktivno učestvuje u akciji, i čisti se 36 lokaliteta.

– Juče smo čistili Suboticu i Кikindu, danas Novi Sad, sutra Zrenjanin. Prilikom promocije ove akcije rekli smo da ćemo očistiti Vojvodinu u jednoj nedelji. Ovo je najbolji primer kako svi zajedno, uz minimalne troškove, možemo da sprovedemo ovako efikasnu akciju. Tako da, možemo da počistimo, ali da podižemo svest građana bez adekvatne sankcije, nema nikakve svrhe – ocenio je Galić, a prenosi Kabinet gradonačelnika Novog Sada.

DO KRAJA 2020. GODINE BEZ PLASTIČNIH KESA: Akciju organizuju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine zajedno sa Nacionalnim parkom Fruška gora, Javnim preduzećem "Vojvodinašume", Gradom Novim Sadom, kao i brojnim lokalnim samoupravama i volonterima. "Nedelja za čistiju Vojvodinu" sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Vojvodine, kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan