Od 1. juna policajci će nasilnike izbacivati iz stana

Od 1. juna policajci će nasilnike izbacivati iz stana

U Srbiji u porodičnom nasilju svake godine strada na desetine ljudi. Samo u ovoj godini, do 10. maja ubijeno je 13 žena - supruge, majke, a od ruke najbližih stradalo je i pet muškaraca.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, prvenstveno hitne mere - udaljenje potencijalnog nasilnika iz stana i zabrana bilo kakve komunikacije sa žrtvom, da bi se ona na taj način zaštitila i osnažila, trebalo bi da deluje preventivno i utiče na smanjenje nasilja u porodici i među partnerima, a time i najtragičnije ishode, nad najbližima.

- Cilj novog zakona je da uredi organizaciju i postupanje državnih organa na jedinstven način i time omogući sprečavanje nasilja u porodici i hitnu i adekvatnu zaštita i podršku žrtvama nasilja u porodici - kaže za "Blic" Jasmina Puhača, zamenica načelnika Odeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici u Upravi kriminalističke policije MUP.

Novi zakon, koji stupa na snagu 1. juna, daje policiji samostalna ovlašćenja u smislu izricanja hitnih mera.

- Kada policijski službenik dobije informaciju o nasilju u porodici ili partnerskim odnosima, u obavezi je da o tome odmah obavesti nadležnog policijskog službenika. Takođe, policajac koji je dobio informaciju o nasilju može po odobrenju nadležnog policijskog službenika, ali i samostalno da odluči i dovede mogućeg učinioca u policijsku stanicu. Zadržavanje u policijskoj stanici može trajati do osam sati radi prikupljanja informacija o događaju - objašnjava Puhača.

Jedna od hitnih mera je privremeno udaljenje učinioca iz stana, a druga mera je privremena zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi.

- Hitna mera koju izriče nadležni policijski službenik traje 48 sati. Naređenjem mogu da se izreknu obe hitne mere - objašnjava sagovornica "Blica", i dodaje da se naređenje dostavlja Osnovnom javnom tužilaštvu, Centru za socijalni rad i Grupi za koordinaciju i saradnju, dok se žrtva obaveštava o vrsti hitne mera koja je izrečena.

Od momenta donošenja rešenja o izricanju jedne ili obe hitne mere, nadležni policijski službenik je u obavezi da u roku od 24 sata Osnovnom javnom tužilaštvu dostavi procenu rizika.

Osnovni javni tužilac vrednuje procenu policijskog službenika i ako ustanovi neposrednu opasnost od nasilja u porodici, u roku od 24 sata sudu predlaže produžetak hitne mere.

Sud na osnovu priloženih dokaza i vrednovanja rizika može produžiti hitnu meru još 30 dana ili odbiti predlog tužilaštva kao neosnovan.

Na odluku suda, osoba kome je izrečena hitna mera i osnovni javni tužilac mogu da se žale višem sudu, koji može odbiti žalbu ili je usvojiti i preinačiti rešenje osnovnog suda, ali žalba ne odlaže izvršenje rešenja osnovnog suda.

- Ukoliko lice prekrši hitnu meru koju mu izrekne ili produži sud, kazniće se prekršajno, i to kaznom zatvora do 60 dana - navodi Puhača.

Celu vest možete pročitati OVDE

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija novosađani servisne informacije novi sad Hitna pomoć Republički hidrometeorološki zavod bebe novosadsko porodilište Dom zdravlja Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje isključenje vode novorođenčad policija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Dom zdravlja horoskop horoskopski znaci bez vode raspored sahrana novi sad elektrovojvodina jkp lisje istraživanje jkp novosadska toplana sahrane novi sad dnevni horoskop isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja bez grejanja