Od 1. juna policajci će nasilnike izbacivati iz stana

Od 1. juna policajci će nasilnike izbacivati iz stana

U Srbiji u porodičnom nasilju svake godine strada na desetine ljudi. Samo u ovoj godini, do 10. maja ubijeno je 13 žena - supruge, majke, a od ruke najbližih stradalo je i pet muškaraca.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, prvenstveno hitne mere - udaljenje potencijalnog nasilnika iz stana i zabrana bilo kakve komunikacije sa žrtvom, da bi se ona na taj način zaštitila i osnažila, trebalo bi da deluje preventivno i utiče na smanjenje nasilja u porodici i među partnerima, a time i najtragičnije ishode, nad najbližima.

- Cilj novog zakona je da uredi organizaciju i postupanje državnih organa na jedinstven način i time omogući sprečavanje nasilja u porodici i hitnu i adekvatnu zaštita i podršku žrtvama nasilja u porodici - kaže za "Blic" Jasmina Puhača, zamenica načelnika Odeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici u Upravi kriminalističke policije MUP.

Novi zakon, koji stupa na snagu 1. juna, daje policiji samostalna ovlašćenja u smislu izricanja hitnih mera.

- Kada policijski službenik dobije informaciju o nasilju u porodici ili partnerskim odnosima, u obavezi je da o tome odmah obavesti nadležnog policijskog službenika. Takođe, policajac koji je dobio informaciju o nasilju može po odobrenju nadležnog policijskog službenika, ali i samostalno da odluči i dovede mogućeg učinioca u policijsku stanicu. Zadržavanje u policijskoj stanici može trajati do osam sati radi prikupljanja informacija o događaju - objašnjava Puhača.

Jedna od hitnih mera je privremeno udaljenje učinioca iz stana, a druga mera je privremena zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi.

- Hitna mera koju izriče nadležni policijski službenik traje 48 sati. Naređenjem mogu da se izreknu obe hitne mere - objašnjava sagovornica "Blica", i dodaje da se naređenje dostavlja Osnovnom javnom tužilaštvu, Centru za socijalni rad i Grupi za koordinaciju i saradnju, dok se žrtva obaveštava o vrsti hitne mera koja je izrečena.

Od momenta donošenja rešenja o izricanju jedne ili obe hitne mere, nadležni policijski službenik je u obavezi da u roku od 24 sata Osnovnom javnom tužilaštvu dostavi procenu rizika.

Osnovni javni tužilac vrednuje procenu policijskog službenika i ako ustanovi neposrednu opasnost od nasilja u porodici, u roku od 24 sata sudu predlaže produžetak hitne mere.

Sud na osnovu priloženih dokaza i vrednovanja rizika može produžiti hitnu meru još 30 dana ili odbiti predlog tužilaštva kao neosnovan.

Na odluku suda, osoba kome je izrečena hitna mera i osnovni javni tužilac mogu da se žale višem sudu, koji može odbiti žalbu ili je usvojiti i preinačiti rešenje osnovnog suda, ali žalba ne odlaže izvršenje rešenja osnovnog suda.

- Ukoliko lice prekrši hitnu meru koju mu izrekne ili produži sud, kazniće se prekršajno, i to kaznom zatvora do 60 dana - navodi Puhača.

Celu vest možete pročitati OVDE

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan