Od 1. juna veći broj građana moći će da ostvari pravo na povlastice za struju

Od 1. juna veći broj građana moći će da ostvari pravo na povlastice za struju

Od sledećeg meseca više građana moglo bi da dobije povlastice za struju.

Na snagu stupa novi pravilnik po kojem se granica za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca povećava za neke kategorije i do 600 dinara. Od početka godine popuste na struju koristilo je oko 75.000 građana, saznaje RTS.

Do 250 kilovata struje besplatno dobijaju svi socijalno ugroženi građani i primaoci dečjeg dodatka direktno, bez podnošenja zahteva.

Nadležne gradske i opštinske službe spiskove korisnika dostavljaju Ministarstvu energetike i na osnovu njih EPS umanjuje račune.

Pravo na olakšice imaju i drugi građani, ali moraju da podnesu zahtev. Da li će povlastice ostvariti zavisi od prihoda i broja članova domaćinstva, ali se od 1. juna šansa uvećava.

Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 14.848,60 dinara, sa dva i tri člana do 21.619,25 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 28.385,45 dinara, sa šest i više članova do 35.696,30 dinara.

Većina lokalnih samouprava konačno je građane oslobodila bar troška podnošenja zahteva.

Povlastice na besplatnih do 75 kubnih metra gasa mesečno, mogu da se ostvare od oktobra do aprila. Tu pogodnost koristi malo građana, protekle grejne sezone tek 52 domaćinstva, javlja RTS.

Oceni vest:
15
9

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sladjana

  pre 41 dan i 2 sata

  Moj otac i majka nemaju nikakva primanja i skoro su socijalno ugrozeni dali bi imalli neki popust za srtruju oni zive u N.Pazar.

  Oceni komentar:
  2
  9
 • Igor stojanovic

  pre 40 dana i 11 sati

  Neradi vec 10 godina zivim u pozarevcu vodimse na biro rada vec 5 godina pritom sam dijabeticar i nemaju posla za mene kazumi da sam trazim posao snalazimse kako znam kako bih smanjio dug od 40000 hiljada molim za pomoc

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Zivojin Pantic

  pre 6 dana i 21 sat

  Korisnicima decjeg dodatka i socijalne pomoci savetujem da predaju i dalje zahtev za popust na energente, da im se nebi dogodilo kao sa automatskim produzavanjem resenja za decje dodatke u vreme vanrednog stanja koja nisu ni produzena, pa su korisnici ostali bez svojih primanja zbog neazurnosi opstinskih uprava i nepostovanja preporuka vlade Srbije.

  Oceni komentar:
  0
  0