Od 1. marta obavezna vakcina protiv pneumokoka

Od 1. marta obavezna vakcina protiv pneumokoka

Republički fond za zdravstveno osiguranje raspisao je tender za nabavku pneumokokne polisaharidne konjugovane vakcine, koja štiti decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa.

Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a kod nas je do sada bila predviđena samo za pojedine slučajeve bolesne dece. Roditelji koji su hteli da im deca budu zaštićena i od tih bolesti morali su sami da kupuju vakcine, prenosi Radio televizija Srbije.

Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.

Vakcina se daje u tri doze, bebama kada napune dva meseca, sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcina je u drugoj godini.

Deca u Srbiji trenutno se vakcinišu protiv: tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip b.

RFZO će nabavku cepiva sprovesti u dva dela. Prvi tender raspisan je po starom programu imunizacije za tri meseca i predviđa nabavku 2.500 doza, a otvaranje ponuda je 10. januara. Drugi tender je sproveden za obaveznu imunizaciju po novom programu za 169.500 doza, a otvaranje ponuda je zakazano za 2. februar.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan