Od 1. oktobra, gas će se obračunavati u kilovat satima

Od 1. oktobra, gas će se obračunavati u kilovat satima

JP "Srbijagas" objavilo je da će se počev od 1. oktobra isporučeni prirodni gas umesto u kubnim metrima (m3) obračunavati u kilovat satima (kWh).

Kako navode u saopštenju, saglasnost su dobili od Agencije za energetiku Republike Srbije, a u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Metodologije za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje.

Pomenutom odlukom se tarife za "kapacitet" iskazuju u "dinarima/ kWh/dan/godinu", a tarife za "energent" u "dinarima/kWh". Izmene metodologije, napominju, posledica su promene načina merenja isporučenog prirodnog gasa i uvođenja kWh umesto m3 kao obračunske veličine isporučene energije u skladu sa uredbom koja bliže uređuje uslove isporuke i snabdevanja prirodnim gasom.

Promena u načinu iskazivanja cena prirodnog gasa za javno snabdevanje neće imati ekonomsko finansijske efekte na visinu tarifa i prosečnih cena prirodnog gasa za javno snabdevanje – zaključuju u saopštenju.

Oceni vest:
1
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Keki

  pre 286 dana i 9 sati

  A na pijaci: "Komšinice Milunka, dajte mi od onog vašeg ukusnog švapskog sira frtalj kWh-i..."

  Oceni komentar:
  1
  15
 • Neopisane sns budaletine

  pre 286 dana i 33 minuta

  Kako se u svetu obračunava protok gasa? Naravno u m3! SNS idioti menjaju mehaniku fluida. Potpis.dipl.maš.ing.

  Oceni komentar:
  2
  33
 • A

  pre 282 dana i 16 sati

  Neka se izracunava kao šnicla u skupštinskom restoranu.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Ing Zoran Vukov

  pre 105 dana i 5 sati

  Fakturisanje utrošenih m3 gasa se ispravno fakturiše ako je data prodajna cena i deklarisan sadržaj dat u Kwh ili KJ. Do sada je kvalitet gasa isporučivan sa približno 34744 KJ što prevedeno na kwh iznosi (podeljeno sa 3600) = 9,651 kwh . Znači imesto da se kvalitet deklariše u KJ (kilo đulima) mora se iskazati u kwh (donje toplotne moći). Tako ako ste utrošili na primer: 100 m3 sa kvalitetom 9,651kwh kwh kupili ste 965,10 kwh donje toplotne moći. Sagorevanjem gasa ostvaruje se

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Ing Zoran Vukov

  pre 105 dana i 4 sata

  Sagorevanjem gasa ostvaruje se efektivno iskorištenje donje toplotne moći od 85 do 90%. Tako ako ste platili 100 m3 sa donjom toplotnom moći možete ostvariti (zavisno od kvaliteta kotla kod grejanja sa 85% iskorištenja 820,335 kwh a kod 90% iskorištenja 868,60 kwh . Sa ovim dobijenim kwh treba izračunati koliko vas stvarno košta kwh koji ste platili. Inače U Zakonu o zaštiti potrošača koji je stupio na snagu 1.1.2011 uvedeno je ova nezakonita naplata.

  Oceni komentar:
  0
  0