Od 1. septembra đacima u školi će pomagati volonteri

Od 1. septembra đacima u školi će pomagati volonteri

Između 1.000 i 2.000 studenata završnih godina učiteljskih fakulteta uključiće se od 1. septembra u proces nastave, kako bi, prema rečima dekana Učiteljskog fakulteta Danimira Mandića, pomagali učiteljima i đacima da ostvare što bolje rezultate u realizaciji nastavnog progama.

Mandić dodaje da će sistem ujedno rasteretiti roditelje koji su uz učitelje sa decom morali najviše da rade.

– Studenti završnih i master studija imaju dovoljno kompetencija i mogu da pomažu deci i učiteljima da realizuju sadržaje na što bolji način, da imaju što više interakcije a đaci što više smislenih zadataka koji će im razvijati kreativnost – rekao je Mandić za Tanjug povodom najave ministra prosvete da će volonteri biti zaduženi za izradu domaćih zadataka i predmete veština.

Mandić je podsetio da u metod volontiranja postoji od početka vanrednog stanja na inicjiativu Ministarstva, ali da će sada biti i sistemski zasnovan.

Svi učiteljski fakulteti će, kako kaže, pozvati studente završnih godina da se prijave školskim upravama. Tako će se, dodaje, napraviti baza volontera koji će znanjem, trudom i kompetencijama pomoći deci da prebrode i krizu usled pandemije korona virusa, rekao je on.

Dobra strana volontiranja

Prema njegovim rečima, dobra strana volonterskog rada je da će budućim učiteljima deo angažovanja biti priznat, što će steći iskustva i imati prednost zapošljavanja u institucijama u kojima su već volontirali.

Studentima – apsolvetnima i onima na master studijama, biće to velika priprema za ulazak u školu, rekao je Mandić i dodao da su oni do sada pomagali đacima na rešavanju zadataka i na razumevanju sadržaja.

Njihova uloga sada će biti važna i za novi predmet digitalni svet, rekao je dekan i dodao da će pomoć biti od velikog značaja jer je teško da jedan učitelj koji ima i 30 đaka svakome od njih posveti dovoljnu pažnju.


Sistem će pomoći i da učitelji dobiju što više informacija o svakom đaku
, rekao je on i dodao da fakulteti školuju učitelje da ne vrednuju i interesovanje i zalaganje, jer ocena nije cilj već znanje, zadovoljstvo i veća motivacija učenika.

Podsetio je da se učitelji školuju i u Subotici, Somobru, Vršcu, Užicu, Vranju, Leposaviću, Novom Pazaru, Jagodini i dodao da ih na završnoj godini i master programu ima između 3.000 i 4.000.

– Izbor poziva, koji je i jedan od najtežih, ne podrazumeva samo davanje činjeničnog znaja već i vaspitni rad, razumevanje njihovih problema i poteškoća a istovremeno je i najlepši jer se stvore neraskidive veze učitelja i dece kojie traju ceo život, a što je i jedan od dodatnih razloga koji motiviše studente – kazao je Mandić.

Cilj je, kako je naveo, da deca budu što uspešnija, što motivisanija za znanjem, ovladavanjem veštinama, da im se podstiče radoznalost i kreativnost koja se nekada, primetio je, i kroz školovanje umanjuje.

Izvor: ekspres.net

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tsukuyomi

  pre 950 dana i 10 sati

  Dobra vest za decu, roditelje i učitelje, ali za volontere ne. Učiš, trudiš se, žrtvuješ se i ti i tvoji roditelji koji su ti to školovanje najverovatnije platili, zato da bi išao nekome da radiš besplatno uz dodatni rizik od zaražavanja koronom, a valjda da ih za to vreme i dalje roditelji finansiraju, ili da na te sate koji rade imaju dodatni posao, jer kome treba odmor, bože moj, ili možda najbolje da žive od vazduha i spavaju na klupi u parku. Za šta? Za CV? Za iskustvo? Za neku fiktivnu mogućnost zaposlenja? I onda te ne prime, jer će realno doći neko drugi ko će pristati da radi besplatno. Svi bi da im neko radi a da ga ne plaćaju, a mi somovi, umesto da se pobunimo i nateramo ih da taj užasan robovlasnički sistem menjaju, povinujemo se. PLATITE LJUDE!!!
  U potpisu,
  Ogorčeni master psihologije, višegodišnji volonter, prekvalifikovan u web developera nakon godina i godina traženja plaćenog posla u struci.

  Oceni komentar:
  0
  5