Od 1. septembra, na đačke ekskurzije u inostranstvo ići će samo maturanti

Od 1. septembra, na đačke ekskurzije u inostranstvo ići će samo maturanti

Novi pravilnik o đačkim ekskurzijama počeće da se primenjuje početkom nove školske godine, od 1. septembra, a ubuduće će u čarima inostranstva moći da uživaju samo maturanti srednjih škola, dok će učenici nižih razreda obilaziti lepote Srbije.

Još jedna velika novina jeste i to da će svi đaci nakon povratka sa puta biti u obavezi da napišu referat o oblastima i mestima koja su obišli, navodi "Kurir".

Ovaj pravilnik, koji je izradilo Ministarstvo prosvete, predviđa da će Beč, Atinu ili Rim moći da vide samo maturanti srednjih škola, učenici mlađih razreda osnovnih i srednjih škola neće moći da putuju u strane zemlje, a mogućnost da posete Republiku Srpsku imaće samo učenici sedmog, osmog razreda i učenici srednjih škola, i to samo jednom u toku školovanja.

Ideja je da se đačkim putovanjima i ekskurzijama vrati prvobitni smisao, ali i da se ona temeljnije planiraju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je izjavio da je pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu. On je rekao da je ekskurzija oblik nastave, tako da deca treba na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama da gradivo koje su učili kroz razne predmete provere na terenu, da upoznaju svoju zemlju, a svet kada postanu maturanti.

Detaljnije o tome kako će se sa ekskurzije pripremati roditelji i đaci, šta će sve morati da dostave pre putovanja i uopšte o novom pravilniku, možete pročitati na sajtu Kurir.rs.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan