OD 1. SEPTEMBRA: Oko hiljadu dece izbeglica kreće u školu u Srbiji

OD 1. SEPTEMBRA: Oko hiljadu dece izbeglica kreće u školu u Srbiji

U Srbiji se trenutno nalazi oko hiljadu dece izbeglica školskog uzrasta, a većina njih krenuće 1. septembra u školu, zajedno sa vršnjacima iz Srbije, u lokalnim sredinama u kojima trenutno borave.

Direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoš Đurović rekao je za Betu da se procenjuje da se u Srbiji trenutno nalazi oko hiljadu dece školskog uzrasta, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Pakistana, koji žive u centrima za azil i u tranzitnim centrima, uglavnom u pratnji roditelja ili rodbine.

Đurović je rekao da je Ministarstvo prosvete najavilo da će od ove školske godine ta deca biti masovno uključena u sistem obrazovanja i pozdravio tu nameru ministarstva ali i ukazao da je potrebno napraviti detaljan plan oko toga kako će ta deca biti primljena, jer ima primera da su deca u centrima daleko od lokalnih sredina u kojima treba da se školuju, a ima čak i dece bez pratnje roditelja.

On je ocenio da je najbolje rešenje da se deca izbeglice u domaći sistem obrazovanja uključe inkluzivno, odnosno zajedno sa srpskom decom, po dvoje ili troje u razredu, jer je do sada taj sistem dAo najbolje rezultate.

- I ne treba očekivati da, zbog nepoznavanja jezika, oni odmah prate nastavu kao i deca iz Srbije. Jer ta deca su prošla rat i migratorni put, oni su izvučeni iz konteksta i zbog toga im je prvo potrebno uključivanje u društvo. Imali smo slučajeve da su deca za tri do pet meseci naučili jezik i nastavili da normalno prate nastavu, a glavna podrška su im upravo bili drugari iz razreda – rekao Đurović, dodavši da je bilo pokušaja da se formiraju posebna odeljenja sa decom izbeglicama, sa namerom da oni prvo nauče jezik, pa da tek onda krenu u lokalne škole, ali da se taj sistem pokazao lošim, jer su oni ostajali izolovani u centrima i u neprirodnom okruženju, pa su mnogi i odustali od obrazovanja.

Prema njegovoj proceni, broj od oko hiljadu dece neće biti teško rasporediti u manjim grupama po školama širom Srbije, gde će moći normalno da prate nastavu i razvijaju se psihofizički.

- Tako će biti izvučeni iz sredine kampa, u kojoj su sada izolovani, a kroz školu će učiti i o kulturi i običajima. I naša deca će biti obogaćena novim iskustvima, jer deca su ljubopitljiva i imaju živu međusobnu komunikaciju. Imali smo slučajeve i da su deca izbeglice tako dobro uspevala da se integrišu da su neki postajali i navijači srpskih fudbalskih klubova i igrali za timove svojih škola – rekao je on.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

almaško groblje jkp novosadska toplana sahrane dunav servisne informacije novi sad RHMZ raspored sahrana i ispraćaja horoskop isključenja struje horoskopski znaci EPS Novosadska toplana servisne informacije radosne vesti gradsko groblje bez vode betanija bez struje raspored sahrana novi sad elektrovojvodina novorođenčad Miloš Vučević novosadsko porodilište telep bebe porodilište gradonačelnik Miloš Vučević matična knjiga rođenih havarija na vodovodu jkp lisje