Od 1. septembra počinje kažnjavanje na naplatnim rampama za prekoračenje brzine

Od 1. septembra počinje kažnjavanje na naplatnim rampama za prekoračenje brzine

Bahati vozači koji prekorače brzinu na auto-putu od 1. septembra više neće moći da izbegnu kaznu pošto će ih saobraćajna policija sankcionisati sistemom naplatnih rampi. Globa neće zaobići ni one koji plaćaju putarinu TAG uređajima.

Sve je spremno za novi način kažnjavanja bahatih vozača na auto-putu pošto će se od sledećeg petka na ovim saobraćajnicama izračunavati srednja brzina svakom vozilu između dve naplatne rampe.

To je za "Blic" potvrdio načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov i dao odgovor na poslednju dilemu pre startovanja novog sistema: kako će se sankcionisati vozači koji elektronski plaćaju putarinu?

Sankcije i za vozače koji koriste TAG uređaje

- Od 1. septembra počinjemo da kažnjavamo vozače na osnovu merenja srednje brzine na autoputu. Sankcionisaćemo i vozače koji koriste TAG uređaje pošto će im sistem očitavati srednju brzinu čim ih kamera snimi na naplatnoj rampi. Postoje dva načina na koja će dobiti kaznu: ili će ih patrola saobraćajne policije odmah zaustaviti na naplatnoj rampi ili će im prijava stići na kućnu adresu - objašnjava Arsov za "Blic".

S druge strane, vozač koji tradicionalno plaća putarinu tako što daju gotovinu ili karticu radniku u kućici na naplatnoj rampi dobija na priznanici i informaciji o srednjoj brzini njegove vožnje pa može odmah da zna da li je prekršio zakon.

I taj vozač može na dva načina da bude sankcionisan u zavisnosti od organizacije rada saobraćajne policije: ili će odmah dobiti kaznu ili će im prijava stići na kućnu adresu.

Podsećanja radi, probno merenje srednje brzine na autoputu je počelo još pre mesec dana, a jedne večeri je za svega pet sati zabeleženo čak 3.124 prekoračenja na deonici Novi Sad-Beograd. To znači, da je svaki šesti vozač vozio brže od dozvoljenih 120 kilometara na sat.

Inače, srednja brzina se meri tako što se zna tačno rastojanje između dve naplatne rampe na kojima se beleži vreme ulaska i vreme izlaska vozila sa autoputa.

Pauza jedini problem

Jedini problem saobraćajnoj policiji prilikom ovakvog merenja srednje brzine mogla bi da predstavlja pauza koju bi bahati vozači pravili kako bi izbegli kaznu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan