Od 28. februara prijava za besplatne udžbenike za osnovce

Od 28. februara prijava za besplatne udžbenike za osnovce

Prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete počinje sutra. Za nabavku ovih udžbenika za narednu školsku ministarstvo će izdvojiti 750 miliona dinara.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), đaci osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Novina je da će ove godine besplatne udžbenike dobiti i đaci koji se obrazuju po IOP-u 3 odnosno po programu za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i  gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku. Ministarstvo obezbeđuje i udžbenike za ove kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene za decu sa smetnjama u razvoju, prenosi "Danas".

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet se sastoji od udžbenika za matematiku, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet. Stariji osnovci, od petog do osmog, dobiće udžbenike za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju. Škole su dužne da obaveste roditelje/staratelje učenika preko odeljenjskih starešina i da prikupe podatke i potrebnu dokumentaciju, koju treba da dostave ministarstvu do 31. marta.

Za učenike, socijalno/materijalno ugroženih porodica, primaoce novčane socijalne pomoći, potrebno je dostaviti rešenje (kopiju) kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći. Za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete koje je u srednjoj školi ili na fakultetu, potrebna je potvrda obrazovno-vaspitne ustanove o  svojstvu učenika, odnosno studenta, a za učenike koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete i nalaze se u osnovnoj školi, potvrda nije potrebna jer škola poseduje podatke o ovim đacima. Za učenike koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu nije potrebna posebna dokumentacija jer škola takođe poseduje podatke o njima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan