Od aprila na snazi stroži propisi za dobijanje vozačke dozvole

Od aprila na snazi stroži propisi za dobijanje vozačke dozvole

Ko stekne vozačku dozvolu posle 3. aprila moraće da pregura najmanje dve a najviše četiri godine sa statusom početnika i poštuje brojna ograničenja koja propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije.

Naime, ako posle ovog datuma sa 18 godina neko položi vozački, dobija probnu vozačku dozvolu koju možete da zamenite tek sa navršenom 21 godinom ili posle dve godine "sticanja iskustva".

To u praksi znači da će i osoba od na primer 35 godina morati da dve godine "usavršava znanje" po strogim propisima, do sticanja "prave" dozvole za vožnju, pišu danas "Večernje novosti".

– Prema ranijem zakonu, probna vozačka dozvola je važila godinu – dana, objašnjava Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.

Po članu 182 ZOBS, vozač s probnom vozačkom dozvolom može da upravlja vozilom samo uz prisustvo osobe koja ima najmanje pet godina vozačkog iskustva.

Pri tome, u vozilu ne sme da budu više od tri osobe, računajući u "supervizora" uz čije prisustvo jedino sme da vozi. Ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine, moći će da voze i sami.

Ipak, automobil za čijim upravljačem se nalaze ne sme da ima više od 80 kilovata, pri čemu ne sme da se nalazi u saobraćaju između 23 časa i 6.00 ujutro, i to važi za sve.

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 72 dana i 1 sat

  Sta sad ovo znaci, ko nema rodbine ni prijatelje vozace u mestu u kom zivi ne moze da vozi automobil 2 do 4 godine dokle god je "pocetnik". I onda kad istekene pocetnicki staz onda tek moze da pocne da vezba.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Vladimir

  pre 71 dan i 19 sati

  Nisu jos doneli pravilnik o izdavanju tih novih probnih vozackih dozvola, tako da postoji mogucnost da se pomere izvrsavanje novih odredba zakona. :)

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Neime

  pre 71 dan i 18 sati

  Vest je nepotpuna, u delovima netačna velika je jerovatnoća da će biti odložena primena.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Neime

  pre 71 dan i 3 sata

  Ako je novinarstvo u poluistinama vest je odlična, ostavlja mogućnost za novu istinskiju vest.

  Oceni komentar:
  2
  0
 • Раца

  pre 70 dana i 4 sata

  A шта ћемо са оним ,,старим,, возачима који самоуверено возе цик цак и ризично журе обилазећи све три колоне на аутопуту.

  Oceni komentar:
  0
  0
servisne informacije novi sad policija Vreme u Srbiji elektrovojvodina sremska kamenica gradsko groblje štrand klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište Futog RHMZ novosađani bez vode Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije betanija isključenje vode isključenja struje jkp lisje Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana novi sad bez struje bebe javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija sahrane Vreme u Novom Sadu novorođenčad