Od danas nove, ograničene cene goriva, svakog petka moguća korekcija

Od danas nove, ograničene cene goriva, svakog petka moguća korekcija

Na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije, doneta je uredba kojom su propisane najviše maloprodajne cene derivata nafte (konkretno Evro Dizel i Evro Premium BMB 95), kao i odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Ova Uredba stupa na snagu od danas, 11. marta, i trajaće narednih mesec dana, tj. do 11. aprila, a doneta je u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva. Uredbom je utvrđena maksimalna maloprodajna cena i njom su obavezani svi privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima.

Trgovcima će biti ograničena marža na šest dinara, ukinuta će biti i carina na uvoz sirove nafte, a sve to znači da i vozači neće plaćati mnogo veću cenu goriva nego što plaćaju danas. Pre neki dan je najavljeno da je moguće poskupljenje od dva do tri dinara po litru.

Kako piše "Blic", cene još uvek nisu promenjene.

Država će da plaća 20 odsto od ukupne akcize, država se toga odriče. Dakle, na današnji dan pri tome bi cena bila 181 dinar, odnosno samo dva dinara više. Za poljoprivrednike donosimo odluku da na NIS-ovim pumpama ostaje cena 179 dinara najmanje narednih mesec i po dana – najavio je Vučić pre neki dan.

Kako piše u Uredbi, maksimalna cena Evro Dizela iznosi prosečnu veleprodajnu cenu derivata Evro Dizela uvećanu za 6 dinara, dok je isto ovo gorivo namenjeno registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima ograničeno na 179 dinara.

Maksimalna cena Evro Premium BMB 95, iznosi prosečnu veleprodajnu cenu derivata na teritoriji Republike Srbije su uvećane za 6 dinara, piše "Blic".

Svakog petka nove cene

Prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 obračunavaće Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova će ga dostavljati Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, dok će najviše maloprodajne cene utvrđivati Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Oni će imati obavezu da svakog petka na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova objave cene koje će vozači plaćati na pumpama. Vlasnici pumpi će morati da primene nove cene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan