Od Futoške pijace do Katedrale pešaka snimi 60 kamera

Od Futoške pijace do Katedrale pešaka snimi 60 kamera

Ako peške krenete od Bulevara oslobođenja Jevrejskom ulicom, računajući samo jednu stranu ulice, ka Trgu slobode, pojavićete se na nekoliko policijskih monitora jer tu su kamere koje snimaju raskrsnice kod Futoške pijace i kod SNP-a, zatim na desetak gradskih kamera koje snimaju javne površine i više desetina kamera postavljenih na bankama, menjačnicama, prodavnicama, buticima…

Slična situacija vas očekuje i tokom šetnje Zmaj Jovinom ulicom gde će vas zabeležiti najmanje 45 kamera, piše "Dnevnik". Slično je i u ostalim delovima centra grada jer na svakih 30 koraka nailazi se na novo "snimanje". Taj prosek opada ka periferiji grada, ali definitivno u svim stambenim i poslovnim područjima Novog Sada više ne postoje javne, pa i privatne površine koje nisu pod nadzorom barem jednog objektiva. Kada bi se kojim slučajem napravila mapa nesnimanih površina u Novom Sadu, to bi bile sitne tačkice razbacane po gradu, sa površinama jedva dovoljnim za teren za basket, navodi novosadski list.    

Najviše kamera u Novom Sadu je postavila JKP "Informatika", koja prema poslednjim podacima kontroliše više od hiljadu kamera koje snimaju javne površine, saobraćaj, škole, vrtiće, institucije i druge objekte od javnog značaja. Kako kaže "Dnevnik" pored njih i MUP sistematski snima u Novom Sadu, ali prema dostupnim informacijama sa svega desetak kamera namenjenih snimanju prekršaja u saobraćaju, raspoređenih na nekoliko ključnih raskrnica i mostovima, dok se policija za prikupljanje snimaka vezanih za krivična dela, najviše oslanja upravo na kamere JKP "Informatika", ali i na privatne video nadzore koji su eventualno snimili nešto što bi interesovalo istražitelje.



Stalno povećavanje broja kamera koje nas snimaju nekad i bukvalno na svakom koraku se dovodi u direktnu vezu sa povećanjem stepena bezbednosti. To potvrđuje i većina stručnjaka za bezbednost, ali i praksa jer je već postalo uobičajeno da policija rešava slučajeve zahvaljujući snimcima sa kamera koje su snimile sam događaj ili neke momente važne za istragu, zaključuje "Dnevnik".

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
4
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan