Od gnojne angine stradaju bubrezi, zglobovi i srce

Od gnojne angine stradaju bubrezi, zglobovi i srce

Streptokokna upala grla može da bude uzrok brojnih komplikacija.

Bolest počinje naglo, sa bolom u guši i povišenom telesnom temperaturom od 38 do 39 stepeni Celzijusovih, i mora da se leči antibioticima.

Gnojna angina sa kojom ovih dana, u sezoni prehlada i virusa, dolaze i odrasli, a u najvećem broju deca, najčešće nastaje kao posledica respiratorne infekcije, mada može da nastane i bez prethodne prehlade. Pedijatri potvrđuju da sa upalom grla prime i po desetak mališana u jednoj smeni. Deca su posebno osetljiva na streptokoke, pa se neretko javljaju i manje epidemije ovog oboljenja.

Kako za "Novosti" navodi doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine bogradskog Doma zdravlja Zvezdara,  gnojnu anginu uglavnom izaziva beta hemolitički streptokok grupe A, a bolest se prenosi kapljičnim putem.

- Angina počinje naglo, sa bolom u guši i povišenom telesnom temperaturom od 38 do 39 stepeni Celzijusovih. Pacijent ima jezu, glavobolju, gubitak apetita i malaksalost. Otežano se guta, za razliku od virusnih angina kada se javlja suvoća ždrela i grebanje – kaže Joković.

Da je reč o gnojnoj angini iskusan lekar može da proceni na osnovu pregleda grla, ali je najvažniji dijagnostički postupak uzimanje brisa, jer se samo na osnovu njegove analize može izolovati uzročnik.

- Takođe, neophodno je da se uradi i analiza krvi – nastavlja dr Joković a prenose "Novosti".

Moguća komplikacija je i formiranje tzv. gnojne kolekcije pored krajnika, što se leči hirurškim uklanjanjem.

- Terapija je penicilin u vidu injekcija u trajanju od 10 dana, a u slučaju preosetljivosti, ili alergije, daju se makrolidni antibiotici ili oni prema antibiogramu – kaže dr Joković. 

- Od lekova se koriste i oni za snižavanje temperature, protiv bolova, lokalni antiseptici, i neophodno je mirovanje.

Više o gnojnoj angini možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

gradsko groblje sahrane RHMZ bez struje raspored sahrana novi sad Isključenje struje bebe javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište Petrovaradin servisne informacije novi sad vremenska prognoza Hitna pomoć novi sad novosađani vremenska prognoza novi sad Spens Vreme u Novom Sadu novorođenčad betanija isključenja struje Novo naselje Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina