Od juna meseca nova pravila za dečja igrališta

Od juna meseca nova pravila za dečja igrališta

Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, koji ima za cilj da doprinese većem stepenu bezbednosti dece prilikom igre na otvorenom prostoru, prema rečima pomoćnika ministra privrede Aleksandra Starčevića trebalo bi da bude usvojen u junu.

On je na poslednjem okruglom stolu u Beogradu povodom javne rasprave o predlogu ovog Pravilnika rekao da su njime propisani najsavremeniji standardi o tome kakva bi, primera radi, trebalo da bude podloga i sprave za igru, da bi se mogućnost povrede dece svela na minimum.

- Definisano je kako treba da izgleda oprema, od kog materijala i kako su ti delovi izrađeni, kako se postavljaju. Definisana je i podloga, odnosno, upijajući deo koji ublažava pad deteta sa određene visine – rekao je Aleksandar Starčević.

Po njegovim rečima, pravilnikom je definisano i da je vlasnik igrališta odgovoran za sve što se dogodi na njemu.

- Nakon donošenja pravilnika dečja igrališta se više neće praviti kako kome odgovara i na bilo kom mestu, kao što je to često bio slučaj. To će morati da se radi planski – rekao je pomoćnik ministra.

Javne rasprave o Predlogu pravilnika Ministarstvo privrede organizovalo je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, okrugli stolovi su održani i u Beogradu, Nišu, Zrenjaninu i Kragujevcu.

Oprema na dečjim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009).

Predlog novog Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta može se pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva privrede.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan