Od karcinoma pluća u Srbiji godišnje umre 4.500 ljudi

Od karcinoma pluća u Srbiji godišnje umre 4.500 ljudi

Svetski dan borbe protiv raka pluća obeležava se 1. avgusta, a stručnjaci naglašavaju da se sumorne statistike mogu promeniti samo prevencijom i ranom dijagnostikom.

Svake godine u Srbiji od ove bolesti oboli 6.000 osoba, a umre oko 4.500 pacijenata. Kada se brojke prevedu na dnevni nivo to znači da se svakog dana dijagnostikuje 20 novoobolelih, a bitku sa tom teškom bolešću izgubi 12 ljudi.

Istraživanja pokazuju da je u Srbiji od 1999. godine do 2009. godine broj obolelih od karcinoma pluća povećan za oko 30 odsto.

Načelnica Dnevne bolnice za lečenje malignih bolesti pluća, Klinike za pulmologiju KCS prim. dr Natalija Samardžić kaže da karcinom pluća jeste najsmrtonosniji, ali da je to i jedini karcinom koji se može prevenirati jer su glavni faktori rizika pušenje, genski faktori, aerozagađenje.

- Dokazano je da pušenje uz aerozagađenje uzrokuje pojavu karcinoma pluća, pri čemu je jasno dokazala zavisnost između popušenih cigareta, godina pušačkog staža. Kod pacijenata koji imaju duži pušački staž, četiri do pet puta je veća verovatnoća pojave karcinoma pluća – izjavila je Samardžić.

Samardžić je ukazala da su u većem riziku da dobiju karcinom pluća dugogodišnji pušači, osobe koje imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća, pacijenti koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu – nekoga u porodici koji je imao neki malignitet.

Smrtnost od karcinoma pluća u Srbiji je velika jer se bolest otkriva obično u odmakloj fazi. Tek u 15 do 20 odsto slučajeva bolest se otkrije u ranoj fazi kada postoji veće šansa za izlečenje.

Bolest je podmukla, ne daje nikakve znake a onog trenutka kada se ispolje određeni simptomi tada je najčešće već u uznapredovaloj fazi.

Simptomi koje mogu ukazati na bolest i koje ne treba zanemariti su sviranje u grudima, dugotrajni kašalj koji traje više od mesec dana, česte infekcije disajnih organa koje se ponavljaju sa iste strane pluća, grudnog koša, bolovi u grudima, gušenje, slabost, malaksalost, krv u ispljuvku.

- Ranije su šanse za dug život imali pacijenti kojima je bolest otkrivena u ranim fazama. Poslednjih petnaestak godina imamo prodor novih vrsta terapija koje otvaraju mogućnost da se ova kobna bolest svrsta u bolest hroničnog tipa – rekla je Samardžić.

Više o ovoj temi možete pročitati na sajtu Radio televizije Vojvodine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Dom zdravlja horoskop betanija Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina bez grejanja bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje novosađani servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište sahrane novi sad novorođenčad isključenje vode Hitna pomoć gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević JKP Vodovod i kanalizacija isključenje grejanja jkp lisje horoskopski znaci jkp novosadska toplana raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad isključenja struje vremenska prognoza bebe dnevni horoskop