Od početka godine, u Srbiji je ubijeno deset žena u porodičnom nasilju

Od početka godine, u Srbiji je ubijeno deset žena u porodičnom nasilju

Nastavlja se crna statistika porodičnog nasilja u Srbiji.

Iako je država najavila da će zakonske mere i oštrije kazne uticati na to da nasilja bude manje, čak deset žena je ubijeno za nepunih pet meseci. N1 istražuje koliko zakon i mera zabrane prilaska zaista utiču na nasilnike da ne napadaju porodicu.

Trostruko ubistvo. U Novom Sadu u porodičnoj kući, u petak su macolom ubijeni otac, majka i ćerka. Policija sumnja da je ubustvo izvršio zet, koji je zbog porodičnog nasilja imao izrečenu meru zabrane prilaska i komuniciranja. Stručnjaci upozoravaju da preventivne mera pojedinim nasilnicima ne znače ništa.

- Naš najveći problem u ovakvim slučajevima – gde su institucije znale i napravile pogrešnu procenu – je upravo u tome zašto nismo primenili druge zakone, zašto se ne primenjuje Zakonik o krivičnom postupku, pa se onda onaj ko je opasan učinilac zadrži, pa mu se odredi pritvor, a ne da se primeni mera koja potpuno jasno da je on neće poštovati i da on može da učini nešto mnogo opasnije – kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.Da bi nadležne institucije trebalo da rade efikasnije, mišljenja je i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

- Nažalost, i ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije dovoljno delotvoran uprkos svim merama i aktivnostima koje su preduzimane. U ovom slučaju poseban problem je to što je ubijena žena pre samo dve nedelje prijavila supruga zbog nasilja u porodici, ali očigledno da je neko u lancu odgovornih zakazao – kazala je poverenica.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen je 2017. Statistika pokazuje da je godinu dana kasnije ubijeno 30 žena. Alarmantna situacija nastavljena je i u ovoj godini.

CRNA STATISTIKA: Po podacima Ženskog autonomnog centra, od januara do maja ove godine, u Srbiji je podneto 5.000 prijava za porodično nasilje, ubijeno je deset žena, a mesečno se izrekne više od 1.500 hitnih mera.

Psihoterapeuti kažu da bi država morala da radi bolje, kako bi nasilje bilo sprečeno.

- Izgleda da država nije u stanju da nauči osnovnu abecedu, ili od jedan do pet sabiranje i ja to sad kažem ovako iz jedne ljute pozicije, iz rada sa ženama koje dobijaju stalno poruke da prijave nasilje, da budu hrabre da izađu iz nasilja, zatim kada prijave i rizik se poveća, to sve statistike govore, država ih onda ne štiti na način na koji bi trebalo – ističe Biljana Slavković, psihoterapeutkinja.

Zabrana kontakta i približavanje žrtvi je jedna od mera koja se nasilniku najčešće izriče. U praksi to nije garant da do nasilja neće doći. U Srbiji ne postoji sistem po kom se oni, kojima je takva mera izrečena, kontrolišu. Upravo to,  prema oceni stučnjaka, govori da policija i tužilaštvo ne razumeju dovoljno značaj prevencije porodičnog nasilja.

- Policija je dužna da obavesti dežurnog tužioca, dežurni tužilac, takođe, zajedno sa policijom da sagleda sve okolnosti slučaja i da proceni o kakvom se slučaju radi i da se onda donese odluka - da li će se neko zadržati, da li će tužilaštvo tražiti pritvor ili će tužilaštvo da kaže pošaljite prijavu u redovnom postupku, izrecite mu hitnu meru, pa dobro, nema veze, smiriće se on... Neće. –  naglašava Vanja Macanović.

Statistika pokazuje da svake godine na desetine žena strada u porodičnom nasilju. Ubijene su, uglavnom, žrtve muževa, ljubavnika i neretko sinova.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan