Od početka godine, u Srbiji je ubijeno deset žena u porodičnom nasilju

Od početka godine, u Srbiji je ubijeno deset žena u porodičnom nasilju

Nastavlja se crna statistika porodičnog nasilja u Srbiji.

Iako je država najavila da će zakonske mere i oštrije kazne uticati na to da nasilja bude manje, čak deset žena je ubijeno za nepunih pet meseci. N1 istražuje koliko zakon i mera zabrane prilaska zaista utiču na nasilnike da ne napadaju porodicu.

Trostruko ubistvo. U Novom Sadu u porodičnoj kući, u petak su macolom ubijeni otac, majka i ćerka. Policija sumnja da je ubustvo izvršio zet, koji je zbog porodičnog nasilja imao izrečenu meru zabrane prilaska i komuniciranja. Stručnjaci upozoravaju da preventivne mera pojedinim nasilnicima ne znače ništa.

- Naš najveći problem u ovakvim slučajevima – gde su institucije znale i napravile pogrešnu procenu – je upravo u tome zašto nismo primenili druge zakone, zašto se ne primenjuje Zakonik o krivičnom postupku, pa se onda onaj ko je opasan učinilac zadrži, pa mu se odredi pritvor, a ne da se primeni mera koja potpuno jasno da je on neće poštovati i da on može da učini nešto mnogo opasnije – kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.Da bi nadležne institucije trebalo da rade efikasnije, mišljenja je i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

- Nažalost, i ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije dovoljno delotvoran uprkos svim merama i aktivnostima koje su preduzimane. U ovom slučaju poseban problem je to što je ubijena žena pre samo dve nedelje prijavila supruga zbog nasilja u porodici, ali očigledno da je neko u lancu odgovornih zakazao – kazala je poverenica.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen je 2017. Statistika pokazuje da je godinu dana kasnije ubijeno 30 žena. Alarmantna situacija nastavljena je i u ovoj godini.

CRNA STATISTIKA: Po podacima Ženskog autonomnog centra, od januara do maja ove godine, u Srbiji je podneto 5.000 prijava za porodično nasilje, ubijeno je deset žena, a mesečno se izrekne više od 1.500 hitnih mera.

Psihoterapeuti kažu da bi država morala da radi bolje, kako bi nasilje bilo sprečeno.

- Izgleda da država nije u stanju da nauči osnovnu abecedu, ili od jedan do pet sabiranje i ja to sad kažem ovako iz jedne ljute pozicije, iz rada sa ženama koje dobijaju stalno poruke da prijave nasilje, da budu hrabre da izađu iz nasilja, zatim kada prijave i rizik se poveća, to sve statistike govore, država ih onda ne štiti na način na koji bi trebalo – ističe Biljana Slavković, psihoterapeutkinja.

Zabrana kontakta i približavanje žrtvi je jedna od mera koja se nasilniku najčešće izriče. U praksi to nije garant da do nasilja neće doći. U Srbiji ne postoji sistem po kom se oni, kojima je takva mera izrečena, kontrolišu. Upravo to,  prema oceni stučnjaka, govori da policija i tužilaštvo ne razumeju dovoljno značaj prevencije porodičnog nasilja.

- Policija je dužna da obavesti dežurnog tužioca, dežurni tužilac, takođe, zajedno sa policijom da sagleda sve okolnosti slučaja i da proceni o kakvom se slučaju radi i da se onda donese odluka - da li će se neko zadržati, da li će tužilaštvo tražiti pritvor ili će tužilaštvo da kaže pošaljite prijavu u redovnom postupku, izrecite mu hitnu meru, pa dobro, nema veze, smiriće se on... Neće. –  naglašava Vanja Macanović.

Statistika pokazuje da svake godine na desetine žena strada u porodičnom nasilju. Ubijene su, uglavnom, žrtve muževa, ljubavnika i neretko sinova.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

porodilište bez struje horoskopski znaci bez vode sahrane elektrovojvodina gradsko groblje havarija na vodovodu JGSP "Novi Sad" bebe štrand horoskop matična knjiga rođenih almaško groblje raspored sahrana i ispraćaja centralno groblje u Futogu novosadsko porodilište jkp novosadska toplana novosađani jkp lisje servisne informacije novi sad isključenja struje betanija dunav RHMZ EPS novorođenčad servisne informacije radosne vesti raspored sahrana novi sad