Od proleća novosadska voda prolaziće kroz ozonizatore i aktivni ugalj

Od proleća novosadska voda prolaziće kroz ozonizatore i aktivni ugalj

Dogradnja fabrike vode postrojenjem za ozonizaciju i filterima s aktivnim ugljem, kao i rezervoarom od 10. 000 kubika zapremine, ušla je u završnu fazu. Kako navode iz  „Vodovoda i kanalizacije“, u toku je izgradnja pristupnih puteva novim delovima postrojenja za preradu vode, a urađeni su i grubi građevinski radovi. Nekoliko narednih sedmica trajaće postavljanje i prevezivanje cevovoda unutar fabrike vode da bi se nova postrojenja priključila na sistem, a zatim sledi i probni rad i postepeno uvođenje u sistem pogona koji bi trebalo da garantuju besprekornu ispravnost vode na izlasku iz postrojenja na Sunačnom keju.

Ceo posao, koji je počeo u martu 2014. godine, finansira se iz namenskog kredita Evropske investicione banke, vrednog deset miliona evra, koji  „Vodovod“ otplaćuje od svog novca. Okvirno je predviđeno da radovi traju oko dve godine, a pošto iz preduzeća ne žele da oročavaju završetak izgradnje, može se očekivati da nova postrojenja počnu da rade na proleće naredne godine.

Trenutno, voda iz gradskih izvorišta prerađuje se kroz aerator vazduhom i kroz peščane filtere, a zatim se hloriše. Tom procesu biće dodata i ozonizacija vode, gde bi ozon, kao snažno dezinfekciono sredstvo, uništavao ono što preostane iza areatora i pešačanih filtera, a filteri s aktivnim ugljem uklanjali bi ostatke ozonizacije. Takav sistem prečišćavanja trebalo bi da obezbedi maksimalnu biološku i hemijsku ispravnost vode koju piju Novosađani, dok će novi rezervoar obezbediti stabilan pritisak u vodovodnoj mreži.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan