Od sada ćete i za renoviranje stana vaditi građevinsku dozvolu

Od sada ćete i za renoviranje stana vaditi građevinsku dozvolu

Za adaptaciju stana potrebno je obezbediti građevinsku dozvolu, a radove prijaviti upravniku zgrade. U suprotnom, čeka vas obustava radova ili kazna do 50.000 dinara.

Za radove poput krečenja ili menjanja pločica, novi zakon o stanovanju i održavanju zgrada od vlasnika stana ne zahteva nikakve dozvole. Za investicione radove, odnosno adaptacije i sanacije koje uključuju rušenje zidova ili pregrađivanje potrebna je, međutim, takozvana mala građevinska dozvola koja zahteva nekoliko dokumenata i košta najmanje 50 evra.

- Prvo se opštini na kojoj se radi adaptacija, elektronskim putem, uputi zahtev. Potrebno je dostaviti idejni projekat koji izrađuje projektant, kao i dokaz o vlasništvu nad stanom - kaže za "Blic" Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva.

Za radove u stanu ili na spoljnim delovima zgrade, vlasnik je dužan da obavesti upravnika zgrade ili profesionalnog upravnika ukoliko ga zgrada ima. Dozvola i odobrenje radova je obavezno, a ako radite nelegalno, pored komšije, može vas prijaviti i upravnik što nosi i posledice.

- Tada na teren izlazi građevinska inspekcija. Ona može da traži obustavu radova, zahteva nabavku dozvole ili vraćanje u prvobitno stanje. Postoji i mogućnost novčane kazne - dodaje Damnjanović.

Zakon predviđa i novine u slučaju adaptacije u zaštićenim zonama. Vlasnik se mora obratiti Ministarstvu građevinarstva, a ono dalje nadležnim institucijama. Rok da ministarstvo izda dozvolu vlasniku stana za početak radova je 15 dana. Ministarstvo će u dozvoli naznačiti šta se od vlasnika očekuje.

Komšija dužan da nadoknadi štetu

Ako vam komšija prilikom sanacije ošteti stan, dužan je i da vam nadoknadi štetu. Ako, recimo, probije zajedničku cev, njegova obaveza je da sanira kvar, ali i da svim komšijama nadoknadi troškove eventualne štete koju je napravila voda.

Neizbežni su troškovi i pre same adaptacije: Prvo, tu je izvod iz katastra koji košta 2.000 dinara, dok idejni projekat košta od oko 5.000 dinara naviše (vrednuje se po kvadraturi stana i obično košta od 10 evra po kvadratu). 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jadranka

  pre 2228 dana i 13 sati

  Sve je to lepo napisano, ali kad imate bolesnog čoveka kao prestavnika ili upravnika zgrade, koji Vam dolazi na vrata s šrafcigerom i koji umišlja da je zgrada njegova, a niko ne reaguje jer idu onom logikom "pusti bolesnika", kako onda uraditi npr. promenu vrata na stanu jer su stara vrata dotrajala, okrečiti stan, a dotičnom koji ima "vlast " a slučajno stanuje ispod Vas, smeta što se tuširate u 22 sata ...
  Da li mi kao vlasnici stana možemo se zaštititi od takvih...

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Zorica

  pre 2208 dana i 9 sati

  Mene interesuje malo obrnuta situacija. Kako postupiti u slučaju totalnog zanemarivanja te višegodišnjeg neodržavanja, delimično napuštanja (uz veoma retko obilaženje , kontrolisanje) praznog stana koji se nalazi sprat iznad u zgradici sa samo dva vlasnika? Uz obilno curenje vode,iz stana na spratu ( saopštenje kom. inspekcije na žalbu je, dajemo nalog da se voda zatvori--onom gore baš taman, a dole , kupuj vodu ako ti treba?)U renoviranje, (pao plafon, zidovi natopljeni vodom,krov prokišnjava)samog stana uz zamenjene napukle crepove i trulu metalnu oplatu, do sada je mnogo uloženo a rešenje koje nude nadležne inspekcije je: " Mi tu ne možemo ništa, to je za tužbu". Zaključak koji mogu da izvučem iz gore napisanog i dole doživljenog je, za renoviranje smo nadležni, to se plaća , a za neodržavanje i zanemarivanje objekta--stana, ili se pobite sa komšijom, ili ga tužite--dokazujte, sekirajte se, pa kako na kraju bude?Ono što me dovodi u zapitanost je, ko da bude upravnik zgrade sa dva jednosobna stana, da li ja ili komšija?

  Oceni komentar:
  0
  0