Od septembra besplatan epidural za sve porodilje u Novom Sadu

Od septembra besplatan epidural za sve porodilje u Novom Sadu

Sve trudnice koje se budu porađale u novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo od septembra će moći besplatno da dobiju epidural pri porođaju.

U najvećem vojvođanskom porodilištu popularno nazvanom Betanija kažu da je to do sada bila vanstandardna usluga koju su porodilje plaćale 14.000 dinara kao i da je sada dostupna samo mamama koje se porađaju od šest do 22 sata.

Prema rečima načelnika Betanije prof. dr Tihomira Vejnovića, majkama na porođaju treba maksimalno pomoći ali da to do sada, nažalost, nije bilo moguće zato što je u Betaniji zaposleno samo 10 anesteziologa i 12 anestetičara.

- Uspećemo da preraspodelom anesteziologa i anestetičara na nivou Kliničkog centra organizujemo Službu anestezije za porodilje koja će raditi 24 sata dnevno, a u tome imamo podršku direktora KCV docent dr Ivana Levakova i pokrajinskog sekretara za zdravstvo docenta dr Zorana Gojkovića – ističe i dr Vejnović.

– Uveren sam da će taj model pokazati dobre rezultate i da ćemo uspeti da obezbedimo analgeziju svim porodiljama.

On kaže da je podnet zahtev za hitno saniranje kupatila i sanitarnih čvorova u dva porođajna odeljenja, kao i za zamenu dotrajalih vodovodnih cevi zbog svakodnevnog curenja i čestih havarija. - Među problemima sa kojima se svakodnevno muče i zaposleni i pacijenti su instalacije u celom porođajnom bloku nove zgrade.

U novosadskoj Betaniji godišnje se rodi oko 6.500 beba, pri čemu je u proseku između 160 i 170 blizanaca i oko desetak trojki.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan