OD SEPTEMBRA: Tri nova predmeta za đake petake

OD SEPTEMBRA: Tri nova predmeta za đake petake

Budući učenici petog razreda biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: to su informatika i računarstvo, tehničko i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje, piše "Politika".

Dosadašnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar – za njih će biti vannastavne školske sekcije, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede.

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, za nepuna četiri meseca, iznedrio je promenjen i osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.

- Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno, sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija – kaže pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.

Dodaje da je iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet.

- Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije – dodaje Mijatovićeva.

Kaže da će fizičko vaspitanje prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje.

Savremena varijanta fizičkog i zdravstvenog vaspitanja zauzeće dva časa nedeljno u rasporedu, dodaje Mijatovićeva.

Izabrani sport, sadašnji treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti. Na njegovo mesto ulazi informatika, tako da dece neće imati više časova nego sada, uveravaju nadležni.

- Uvode se obavezne fizičke aktivnosti van redovne nastave koje bi, da su u rasporedu, zauzimale čas i po nedeljno, odnosno 54 časa godišnje – kaže Mijatović.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • majka

  pre 695 dana i 10 sati

  Divno onda sve izborne predmete tipa vajarstvo, slikarstvo, veronauka i gradjansko vadite. Deca su preopterecena glupostima, svaki predmet je obesmislen umesto da bude fokusiran na osnovu i sustinu sto je duznost osnovnog obrazovanja. Muka mi je od svega ovde. Majke mi.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Teoretičar

  pre 695 dana i 9 sati

  Ovo me podsetilo na onaj skeč s petakom Almirom iz Nadrealista: "Danas je petak...imamo kibernet'ku, osnove bioloških sistema...kung fu i fizičko". :)

  Oceni komentar:
  0
  1
Vreme u Srbiji Spens jkp novosadska toplana JGSP "Novi Sad" elektrovojvodina novorođenčad novosađani betanija isključenja struje bez vode isključenje vode bebe novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad matičar Batut novi sad NURDOR Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza Srbija dan državnosti dan zaljubljenih klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza novi sad bez struje Sretenje JKP Vodovod i kanalizacija