OD SEPTEMBRA: Tri nova predmeta za đake petake

OD SEPTEMBRA: Tri nova predmeta za đake petake

Budući učenici petog razreda biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: to su informatika i računarstvo, tehničko i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje, piše "Politika".

Dosadašnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar – za njih će biti vannastavne školske sekcije, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede.

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, za nepuna četiri meseca, iznedrio je promenjen i osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.

- Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno, sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija – kaže pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.

Dodaje da je iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet.

- Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije – dodaje Mijatovićeva.

Kaže da će fizičko vaspitanje prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje.

Savremena varijanta fizičkog i zdravstvenog vaspitanja zauzeće dva časa nedeljno u rasporedu, dodaje Mijatovićeva.

Izabrani sport, sadašnji treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti. Na njegovo mesto ulazi informatika, tako da dece neće imati više časova nego sada, uveravaju nadležni.

- Uvode se obavezne fizičke aktivnosti van redovne nastave koje bi, da su u rasporedu, zauzimale čas i po nedeljno, odnosno 54 časa godišnje – kaže Mijatović.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • majka

  pre 793 dana i 18 sati

  Divno onda sve izborne predmete tipa vajarstvo, slikarstvo, veronauka i gradjansko vadite. Deca su preopterecena glupostima, svaki predmet je obesmislen umesto da bude fokusiran na osnovu i sustinu sto je duznost osnovnog obrazovanja. Muka mi je od svega ovde. Majke mi.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Teoretičar

  pre 793 dana i 18 sati

  Ovo me podsetilo na onaj skeč s petakom Almirom iz Nadrealista: "Danas je petak...imamo kibernet'ku, osnove bioloških sistema...kung fu i fizičko". :)

  Oceni komentar:
  0
  1
novosadsko porodilište javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija štrand Vreme u Srbiji bez vode servisne informacije Elektrodistribucija Novi Sad bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe novorođenčad sahrane raspored sahrana novi sad Isključenje struje Futog Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje matičar jkp lisje betanija elektrovojvodina gradsko groblje vremenska prognoza novi sad isključenje vode servisne informacije novi sad novosađani sremska kamenica JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Novom Sadu policija