Od srede u funkciji tri nova semafora u gradu

Od srede u funkciji tri nova semafora u gradu

Tri novopostavlјena semafora u Novom Sadu biće puštena u režim redovnog rada u sredu, 30. avgusta 2017. godine, javila je danas Uprava za građevinsko zemlјište i investicije.

Raskrsnicu Bulevara kralјa Petra I i ulice Kralјevića Marka bilo je neophodno semaforizovati zbog velike gustine saobraćaja, otežanog prelaska pešaka, blizine škole i objekta Doma zdravlјa. Ovaj semafor će raditi u klasičnom režimu rada, u koordinaciji sa susednim semaforizovanim raskrsnicama.

Na raskrsnici ulica Cara Dušana i Đorđa Magaraševića postavlјen je pešački semafor radi povećanja bezbednosti saobraćaja, pre svega pešaka, čiji su tokovi intenzivni na ovoj lokaciji, s obzirom na to da se u neposrednoj blizini nalaze osnovna i srednja škola.

Da bi se bezbednost pešaka podigla na viši nivo prilikom prelaska ulice Cara Dušana, a da bi se pritom što manje prekidali tokovi kolskog saobraćaja, ovaj semafor radiće u detektorskom režimu, što znači da će pešaci pritiskom na taster omogućiti pojavu zelenog svetla.

Pešački semafor postavlјen je i na Bulevaru cara Lazara, u blizini raskrsnice sa ulicom Banović Strahinje i ulicom Kola srpskih sestara, a u cilјu bezbednijeg kretanja pešaka i biciklista pri prelazu preko Bulevara cara Lazara kojim se odvija veoma frekventan saobraćaj.

Ovaj semafor će takođe raditi u detektorskom režimu, odnosno sa najavom pešačkih tokova. Sem uvođenja svetlosne signalizacije, na pomenutom pešačkom prelazu izvršena je i korekcija pešačkih staza, a uveden je i biciklistički prelaz, koji do sada nije postojao.

Na sva tri nova semafora postavlјeni su vremenski displeji, kao i zvučni uređaji za slepa i slabovida lica, a na Bulevaru kralјa Petra I i Bulevaru cara Lazara ugrađeni su i i brojači saobraćaja, čija je namena prikuplјanje podataka o broju i kategorizaciji vozila.

Iz uprave napominju i to da će u najskorije vreme, odmah po ishodovanju potrebnih dozvola, biti puštena u rad još tri semafora –  na raskrsnici ulice Bate Brkića i Bulevara Vojvode Stepe, na raskrsnici ulica Bate Brkića i Selјačkih buna i pešački semafor na Bulevaru Evrope (kod kasarne Jugovićevo).

- Pozivamo vozače da dodatno obrate pažnju na novopostavlјenu saobraćajnu signalizaciju, kaže se na kraju saopštenja UGZI.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje novosadsko porodilište bebe RHMZ Aleksandar Vučić servisne informacije novi sad betanija izmena režima saobraćaja novosadska policija novosađani elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad jkp novosadska toplana isključenja struje javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije sahrane novi sad bez struje raspored sahrana novi sad 27. novosadski maraton isključenje vode novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza novi sad Isključenje struje protest taksista bez vode JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja