Odabrano idejno rešenje pešačkog mosta preko kanala DTD

Odabrano idejno rešenje pešačkog mosta preko kanala DTD

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je objavila rešenja koja su pobedila na arhitektonskom konkursu za idejno rešenje pešačko infrastrukturnog most na kanalu Dunav-Tisa-Dunav na ušću ovog kanala u Dunav.

Pored samog mosta u zadatku se tražilo i rešenje za poslovno ugostiteljski objekat koji će se nalaziti u neposrednoj blizini mosta, na ušću kanala u Dunav.

Kao pobedničko je odabrano rešenje arhitektonskog biroa ARCVS u čijem timu su: arhitekte Branislav Redžić, Dragan Ivanović, Zoran Milovanović, Dušan MIlošev, Milica Tasić, Nevenka Redžić, dok je autor konstrukcije Sreto Kuzmanović, konsultant Vanja Vukadinović Đurić, a fotografi Mlađen Jovanović i Igor Srdić.

Gradska uprava je u svom saopštenju istakla:

– Ovaj rad predstavlja pozitivan i hrabar pristup u rešavanju zadate teme, sa jasno izraženom konceptualnom namerom koja je dosledno i uspešno sprovedena. Objedinjavanjem funkcije mosta i predviđenog objekta u jednu celinu, most postaje ne samo infrastrukturni objekat već mesto aktivnog korišćenja. Most nije samo veza dve obale, već postaje mesto dešavanja, nije samo mesto „prelaska“, nego postaje mesto susreta, pa i sama tačka odredišta za građane Novog Sada, kao i za sve posetioce Grada, slučajne i „namerene“ prolaznike. Iako ovaj način rešavanja u vidu privatno-javnog partnerstva predstavlja novinu u našoj sredini, faznost realizacije nije isključena, već naprotiv moguća sprovođenjem etapnog opremanja objekta (prvo konstrukcija, a zatim ostalo opremanje).

Funkcionalnim povezivanjem objekta i mosta u jednu celinu, pružena je i mogućnost za razmatranje dodatnog objekta na lokaciji visoke spratnosti kao izrazitog vertikalnog repera, koji bi predmetnu lokaciju sa mostom–objektom učinio dodatno ekonomski i prostorno atraktivnim.

Ovakvo rešenje pleni svojom potencijalnom atraktivnošću, a ono što ostaje kao pitanje i kao zadatak, jeste da se pronađe adekvatna zakonska, kao i planska osnova za njegovu realizaciju i implementaciju.

Ostala nagrađena rešenja možete pogledati OVDE

 

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan