Odbačena žalba Beljanskog na poništenje doktorata

Odbačena žalba Beljanskog na poništenje doktorata

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost odbio je žalbu advokata Slobodana Beljanskog na rešenje dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojim mu je oduzet doktorat koji je stekao pre 16 godina, saopštila je Advokatska komora Vojvodine.

Kako "RTS" prenosi, predsednik AKV Srđan Sikimić je medijima dostavio rešenje tog pokrajinskog sekretarijata od 29. marta i naveo da to čini jer su "u više navrata objavljivane netačne informacije advokata Slobodana Beljanskog iz Novog Sada i njegovih saradnika, o navodnom učešću rukovodstva AKV u postupku poništaja odluke Komisije Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu o odbranjenoj doktorskoj disertaciji i sticanju naučnog stepena doktora pravnih nauka".

Na to rešenje Pokrajinskog sekretarijata dozvoljena je žalba Upravnom sudu.

Slobodan Beljanski je u novembru prošle godine, nakon što je Pravni fakultet doneo sporno rešenje, izjavio da će se žaliti na tu odluku i ocenio da je reč o "političkom pritisku" na njega.

Beljanskom je 7. novembra stiglo Rešenje o poništavanju doktorata, u kojem se navodi da je na inicijativu Katedre za krivično-pravne nauke, preispitana zakonitost njegovog rada "Jugoslovenski krivični postupak i međunarodni pravni standardi", koji je odbranio pre 2001. godine, te da je utvrđeno da "ne postoji prijava za odbranu".

U Rešenju Pravnog fakulteta bilo je navedeno da "zahtev za odbranu doktorske disertacije ne ne može da se podnese neformalno niti prećutno, već je u pitanju složena, propisima strogo predviđena procedura", a rešenje je potpisao dekan Pravnog fakulteta Ljubomir Stajić.

Beljanski je agenciji Beta rekao da je doktorirao 2001. godine, nakon što je devet godina pre toga "odustao od odbrane zbog situacionih razloga", ali da nikada nije povukao svoju prijavu i da je ona ostala otvorena, prenosi "RTS".

- Dekan je zanemario činjenicu da ja nisam nikada ni povukao prijavu i da je tada moj odustanak od odbrane bio situacione prirode, prouzrokovan načinom na koji je odložena ili otkazana odbrana dan uoči odbrane. To sam tada uradio u revoltu i predmet nije bio završen, ostao je otvoren – rekao je Beljanski.

Nastavno-naučno veće Pravnog fakulteta je 1. marta 2001. godine jednoglasno donelo odluku da se formira komisija i da doktorat bude branjen, što se i dogodilo.

Beljanski je kazao da "ne može da tvrdi, ali ni da isključi mogućnost da je u pitanju politički ili lični pritisak na njega".

U komisiji pred kojom je 15. marta 2001. godine Beljanski odbranio bili su profesori Momčilo Grubač, Zagorka Jekić i Ištvan Feješ.

U komisiji Pravnog fakulteta koja je poništila njegov doktorat radili su šef katedre krivično-pravnih nauka Branislav Ristivojević, šef Službe za nastavu Milan Babić i šefica Službe opštih i zajedničkih poslova Snežana Petrović.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje bez grejanja horoskopski znaci sahrane novi sad isključenja struje servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija novorođenčad isključenje vode policija raspored sahrana i ispraćaja jkp novosadska toplana elektrovojvodina bez struje Dom zdravlja bez vode Republički hidrometeorološki zavod JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište horoskop Hitna pomoć jkp lisje bebe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević srpska pravoslavna crkva novosađani isključenje grejanja dnevni horoskop raspored sahrana novi sad