Odbijen još jedan zahtev za sazivanje Zbora građana na Telepu

Odbijen još jedan zahtev za sazivanje Zbora građana na Telepu

Građani MZ Nikola Tesla – Telep podneli su 27. januara inicijativu za Zbor građana povodom izgradnje vijadukta koji bi se već sa Bulevara Evrope izdizao ka novom mostu preko Dunava.

Odgovor im je poslao VD načelnika Gradske uprava za opšte poslove i u njoj se njihov zahtev odbija sa argumentom da Odluka o mesnim zajednicama, koja je donesena 24. decembra 2021. godine, ne predviđa da je u nadležnosti Saveta MZ i sazivanje zborova.

Stanovnici Telepa traže zbor građana zbog izgradnje vijadukta u produžetku Bulevara Evrope

Odbijen zahtev za sazivanjem Zbora građana u MZ Bratstvo – Telep


Mi smatramo da je ovakva odluka protivpravna, zato što Statut grada Novog Sada u članu 81., stav 4 jasno kaže: "Zbor građana saziva savet mesne zajednice ili predsednik Skupštine Grada ili odbornik u Skupštini Grada kojeg ovlasti predsednik Skupštine Grada, najmanje osam dana pre dana održavanja". Statut grada je opštiji dokument i bilo kakva odluka skupštine grada, mora biti usklađena sa njim – napominje Bojana Bodroža, stanovnica MZ Nikola Tesla 

Ona i njene komšije dodaju i da Odluka o Mesnim zajednicama, na koju su se nadležni pozvali, zapravo ostavlja prostor za to da Savet MZ saziva zborove, jer u članu 52. o okviru poslednje izlistane nadležnosti piše da savet "vrši druge poslove iz nadležnosti mesne zajednice utvrđene Statutom Grada, aktom o osnivanju mesne zajednice ili odlukama Skupštine Grada". 

Dakle, potpuno je jasno da se iza odgovora koji smo dobili krije nastojanje da se građanima oduzme pravo na neposredno učešće u lokalnoj samoupravi i pravo da neposredno demokratskim putem donose odluke o onim pitanjima koja ih se najdirektnije tiču. Praktično, gradske vlasti žele da ućutkaju građane ne bi li sproveli svoje urbanističke projekte koji se realizuju uz uzimanje skupih kredita a, vrlo moguće, i uz kojekakve koruptivne radnje. I to čine kršeći propise koje su sami doneli – napominje se u saopštenju. 


Bodroža smatra da je ovo "izuzetno zabrinjavajuće" i da građani moraju da reaguju na ovakvo grubo kršenje njihovog prava na odlučivanje.

Ako dozvolimo da nam oduzmu mogućnost sazivanja zborova građana, nameće se pitanje čemu služi mesna zajednica? Čiji interesima? I ko ima pravo da preko nje učestvuje u odlučivanju, ako ne građani koji u njoj žive – pita se ova Telepčanka i dodaje:  

– Ako grad ne pripada nama, građanima, kome onda pripada?

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Poziv na aplauz pokornosti

  pre 420 dana i 23 sata

  Glasajte za održanje ovakve vlasti i sistema - zar ne vidite koliko je dobar i pravedan?

  Oceni komentar:
  4
  4