ODBIJEN PREDLOG SRS: Slobodan Milošević neće dobiti ulicu u Novom Sadu

ODBIJEN PREDLOG SRS: Slobodan Milošević neće dobiti ulicu u Novom Sadu

Nije prihvaćen ni predlog da Bulevar Evrope ponese ime Nikole Tesle – jer u Novom Sadu već postoji istoimena ulica.

Članovi Komisije za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi u Skupštini Grada Novog Sada usvojili su na današnjoj sednici većinom glasova predlog da se ulici na parceli broj 2215/1 KO Novi Sad 1 da naziv po Jovanu Soldatoviću, poznatom vajaru i prvom profesoru vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Na današnjoj sednici većnom glasova prihvaćen je i predlog da se ulica, koja počinje od Ulice Ivana Kneževića do parcele broj 437/28 KO Novi Sad III, nazove po akademiku i kompozitoru Rudolfu Bručiju, prvom dekanu Akademije umetnosti u Novom Sadu. Rudolf Bruči bio je predsednik Udruženja kompozitor Vojvodine i predsednik Udruženja kompozitora Jugoslavije.

Članovi Komisije prihvatili su predlog da se ulica na parceli broj 3106 KO Veternik nazove po Živanu Milisavcu, akademiku, linvisti, esejisti, književnom kritičaru i istoričaru književnosti i kulture. Na sednici je prihvaćen i predlog Uprave manastira Vaskrsenje Hristovo na Sunčanom bregu u Kaću da se ulici na parceli broj 1246 KO Kać da naziv Manastirska ulica.

Članovi Komisije, nakon mišljenja JP "Urbanizam", prihvatili su predloge da se parcele nakon ulica Žarka Zrenjanina i Koste Nađa na Čeneju mogu smatrati njihovim produžecima, kao i da se parcela nakon ulice Lenke Dunđerski u Novom Sadu može smatrati produžetkom pomenute ulice, te će poneti isti naziv.

Inicijative Gradskog odbora Srpske radikalne stranke da se jedna ulica u Novom Sadu nazove po bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, kao i da se Bulevar Evrope preimenuje u Bulevar Nikole Tesle, na današnjoj sednici nisu dobile potrebnu većinu, te ih Komisije nije prihvatila. Kako je obrazloženo, prva inicijativa nije prihvaćena jer nije u skladu s definisanim pravilima rada Komisije, koja predviđaju da se u ovom sazivu daju nazivi koji će odražavati kulturno nasleđe i isticati bogatu kulturnu baštinu, te da se nazivi ulica odnose na znamenite ličnosti, događaje, spomenike i pojmove iz oblasti kulture Grada Novog Sada, Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, kao i na univerzalno kulturno nasleđe, a u svetlu proglašenja Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Inicijativa da se preimenuje Bulevar Evrope nije prihvaćena jer se po Nikoli Tesli već zove jedna ulica u Novom Sadu.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Novosadska racija obeležavanje novosadske racije betanija kina dnevni horoskop saveti elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo zodijak korona virus raspored sahrana novi sad astrologija servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode izmena trase autobusa jkp lisje Spens servisne informacije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uhapšen diler bebe novosadsko porodilište novorođenčad horoskop sahrane novi sad isključenja struje zdravlje raspored sahrana i ispraćaja bez vode