Odbijen zahtev za sazivanjem Zbora građana u MZ Bratstvo – Telep

Odbijen zahtev za sazivanjem Zbora građana u MZ Bratstvo – Telep

Građani Telepa okupljeni oko inicijative Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad su u sredu, 26. januara, predali zahtev za sazivanje zbora građana u MZ Bratstvo Telep.

Povod je bio novi nacrt PGR-a za Telep u kome nije ucrtan park koji je tražen peticijom još 2018. godine (prostor na kraju Bulevara Patrijarha Pavla kod Somborske ulice).

Naime, gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je odlukom o obustavi od 6. avgusta 2019.  godine odustala od vatrogasnog doma na pomenutoj lokaciji zbog peticije građana koji su tražili da tu bude ucrtan park kao što je ranije bilo predviđeno.

– Građani se s pravom osećaju prevarenima jer je po novom planu na većem delu površine predviđena gradnja višespratnica, a samo manji deo je ostavljen za parkovsku površinu. Pored primedbi koje će podneti, građani hoće i preko zbora građana da pošalju jasnu poruku gradskim vlastima da tu hoće park – objasnio je Telepčanin Aleksandar Lazarević, koji je i inicirao Zbor građana, razloge za njegovo sazivanje.

On je danas u grupi Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad objavio da je dobio obaveštenje da je ovaj zahtev, koje je potpisalo više od 80 komšija, odbijen. Inače je potrebno 30 potpisa za zadovoljenje forme.


Odbijen je jer se, kako se navodi, Savet MZ smatra nenadležnim za sazivanje Zbora.

Ovo je totalni apsurd i u suprotnosti je sa Statutom MZ. A vidimo i da manipulišu i novom Odlukom o MZ, sveže usvojenom, kao da njome mesne zajednice i samouprava nisu već dovoljno degradirane – napisala je Branka Ćurčić iz Grupe za konceptualnu politiku.

Aleksandar Lazarević je za naš portal izjavio da se gradska vlast i Saveti mesnih zajednica, koji bi trebalo da budu u službi Novosađana, plaše građana i ne smeju da izađu pred njih.

Ovo je poražavajuće za Novi Sad i za slobodu izražavanja. Mesne zajednice su nedostupne svojim stanovnicima što je besmisleno jer, čemu one onda služe, ako ne tome da budu na usluzi svojim komšijama – zaključio je Lazarević.

PROČITAJTE JOŠ: 

VELIKI PLANOVI ZA TELEP: Izgradnja doma za stare, vrtića, škole, sportskog kompleksa...

Stanovnici Telepa traže zbor građana zbog izgradnje vijadukta u produžetku Bulevara Evrope

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Oni bi izjašnjavanje, vidi ti to!

  pre 423 dana i 1 sat

  Ma gde ćeš dozvoliti okupljanje građana i tamo neko njihovo izjašnjavanje?
  Ko je to još video u ovakvom naprednom raju? Dozvoliti ljudima da nešto kažu? Svašta!
  Kao u svakom dobrom novom fašizmu, ima da rade šta im se kaže, da kušuju i da slave Vođu! Da slave očuvanje njegovog života i susrete sa Noletom! Da uče napamet Drugi Dnevnik RTS1 i ističu nacionalna obeležja Srbije i pevaju pesmice prigodnim praznicima.
  A ne tu da mi traže tamo neku demokratiju, socijalizam, sačuvaj me Bože komunizam!

  Oceni komentar:
  1
  11
 • Profa

  pre 421 dan i 2 sata

  Gradu Novom Sadu su svakako potrebne zelene površine, ali su potrebni i stanovi za mlade bračne parove koji žele porodicu. Ako su aktivisti iz "Sačuvajmo zelene površine-Telep" lica koja nemaju stan i žele porodicu treba im izaći u susret. Pojedince koji umesto porodice šetaju kućne ljubimce, pa im zato trebaju parkovi, treba zanemariti.

  Oceni komentar:
  0
  0