Odbor za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja članica CES-a danas i sutra u Novom Sadu

Odbor za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja članica CES-a danas i sutra u Novom Sadu

Pedeseti sastanak Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) počeo je danas u Skupštini AP Vojvodine.

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja PS CES Ozdžan Ulupinar, generalni sekretar PS CES Asaf Hadžijev i šef Delegacije Novog Sada u PS CES Igor Bečić. Glavna tema sastanka je „Unapređenje kulturne saradnje i multikulturalizam u državama članicama CES“.

- Novi Sad je jedna velika kuća brojnih naroda i religija, različitih jezika i kultura, i taj naš viševekovni suživot u razumevanju i saradnji, i negovanje specifičnog nasleđa predaka i sopstvenog identiteta, ali i želja da gradimo zajedničku budućnost, učinilili su da ponesemo titulu Evropska prestonica kulture za 2021. godinu. Taj projekat je odmah dobio karakter nacionalnog, i mi sada užurbano radimo na njegovoj realizaciji. Biće to prilika da se predstavimo onakvim kakvi zaista jesmo, da pokažemo da je ovde prirodno stanje da se na svakom koraku susretnete sa različitim jezicima, i običajima, i da se podrazumeva tolerancija različitosti. Kroz brojne programe u okviru Evropske prestonice kulture, pokazaćemo da u našem gradu multikulturalizam nije na nivou višejezične administracije, ili tabli sa natpisima ulica, već da su različite kulture same po sebi autonomne i ravnopravne. To je politika naše gradske vlade, u tom pravcu dalje razvijamo Novi Sad, grad koji poslednjih godina napreduje u svakom segmentu života – naglasio je gradonačelnik Vučević.

 

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović rekao je da je ovaj sastanak prilika da se predstave nacionalne i regionalne vrednosti koje su na tragu glavne teme sastanka, i da kulturna saradnja u okviru Crnomorske ekonomske saradnje ima veliki značaj.

- Ne možemo govoriti o unapređenju međuregionalne parlamentarne saradnje bez negovanja svesti o međusobnoj ekonomskoj, kulturnoj i istorijskoj povezanosti – kazao je Ištvan Pastor i dodao da je AP Vojvodina od 2002. godine aktivna članica Skupštine evropskih regija, da je od 2009. u Savetu podunavskih gradova i regija, i da su pokrajinske institucije uključene u realizaciju Dunavske strategije i brojnih projekata prekogranične saradnje.

Predsednik Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja PS CES Ozdžan Ulupinar ocenio je da je u vremenu trusne politike u regionu ovo idealan način da se prevaziđu razlike i da dođe do pomirenja između različitih činioca u okruženju.

Njegov kolega generalni sekretar PS CES Asaf Hadžijev zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i rekao da najveće bogatstvo ove regije predstavljaju ljudi različitih nacija, kultura i tradicija.

Sastanku Odbora za kulturu, obrazovanje i socijalna pitanja PS CES prisustvovali su predstavnici Turske, Bugarske, Gruzije, Grčke, Rumunije, Rusije, Moldavije i Srbije, a aktivnosti Odbora biće realizovane 18. i 19. aprila u Novom Sadu.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan