ODGOVOR FONDACIJE "NOVI SAD 2021": "Kamper, a ne kombi, plaćen 12.000, a ne 40.000 evra!"

ODGOVOR FONDACIJE "NOVI SAD 2021": "Kamper, a ne kombi, plaćen 12.000, a ne 40.000 evra!"

Povodom informacija i tvrdnji iznetih u tekstu "VOICE SAZNAJE: Fondacija Novi Sad 2021 platila 40.000 € kombi star 22 godine", a koji smo, pod redakcijskim naslovom, preneli sa sajta televizije N1, na adresu našeg portala stigao je dopis "Fondacije Novi Sad 2021" sa zahtevom da objavimo odgovor. Prenosimo ga u celosti.

Fondacija Novi Sad 2021: Kamper, a ne kombi, plaćen 12.000, a ne 40.000 evra!

Povodom činjenično krajnje neistinitog i nepotpunog pisanja nevladine organizacije "Vojvođanski istraživačko-analitički centar", u tekstu pod naslovom "Fondacija Novi Sad 2021: Za kombi star 22 godine – blizu 40.000 evra!?", čiji je vrlo jasan i isključivi cilj da sa svesno iznesenim neistinama u tabloidnom maniru diskredituje rad Fondacije, želimo da javnosti pružimo tačnu i punu informaciju.

Prve dve, ali i osnovne, neistine nalaze se već u samom naslovu. Niti se radi o nabavci kombija, niti je iznos od 40.000 evra tačan. Radi se o nabavci kamper vozila "Fiat Mobilvetta Skipper", prave pokretne kuće na točkovima, koja je bliža autobusu po dimenzijama, a sadrži kuhinju, toalet i puno više opreme od putničkih kombija i autobusa.

Druga neistina je vezana za cenu kojom je ovo vozilo plaćeno, a ona iznosi 12.000 hiljada evra neto, što je njegova tržišna cena koja se lako može proveriti na relevantnim portalima za prodaju polovnih vozila. Motor vozila je pritom kompletno remontovan, urađeni su i neophodni limarski radovi, i ti troškovi su već uračunati u ovu cenu, tako da je cena po kojoj je kamper nabavljen praktično ispod tržišne cene, a ne nekoliko puta veći kako se neistinito navodi u datom tekstu. Dalje, vozilo dolazi uz garanciju od 24 meseca, na motor, limariju i dugu listu elektro-tehničkih radova. I to su u ovom trenutku jedina utrošena sredstva iz ove nabavke vođene dobrim domaćinskim pristupom, sa kupovinom nižom od prosečne cene na tržištu polovnih vozila.

Imajući u vidu da je Kamper vozilo ključan deo realizacije projekta Karavan kulture, i da treba da predstavlja pravi pokretni kulturni centar, koji u sebi sadrži mogućnosti da bude pokretni bioskop, bina za pozorišne predstave, muzičke koncerte i druge pokretne manifestacije, uz njega se nabavlja i tehnička oprema neophodna da se navedeni program realizuje u ukupnom procenjenom iznosu od oko 21.000 evra, koja se takođe nabavlja po tržišnim i veoma lako proverljivim cenama.

Tako se ovo vozilo oprema sa posebno osmišljenom i rasklopivom solarnom elektranom sa panelima koja može da skladišti visokih 2.000W uz konverter od 5.000W, a čija procenjena cena sa troškovima nabavke, izrade montažno-demontažnog sistema na krovu vozila, te ukupne elektrotehničke instalacije je maksimalno procenjen na 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.Pored što je ovakav pristup ispravan zbog životne sredine i u skladu sazahtevima Evropske komisije, on je i veoma štedljiv jer svoju cenu skoro u celosti otplaćuje već posle prvih godinu dana kroz uštedu na gorivu neophodnom za rad nekog većeg i znatno težeg benzinskog agregata. U slučaju nedovoljne solarne energije nabavka uključuje i agregat snage 5.000W sa elektronskom kontrolom po ceni od oko 1.500 evra.

Sva ova električna snaga biće korišćena za ostatak tehničke opreme koja se nabavlja u okviru date javne nabavke. Ova oprema podrazumeva profesionalna pojačala i razglasne zvučnike velike snage uz "sub-woofer" od čak 1.000W. Vrednost ovakvog, novog razglasa sa pratećom kablažom, stalcima i troškom instalacije procenjena je na 3.600 evra, dok su prateći studijski monitori za tonskog realizatora procenjeni na 300 evra uz kvalitetne studijske slušalice od najviše 100 evra. Digitalna mikseta sa najmanje 10 kanala biće nabavljena za oko 400 evra, a sa njom i digitalni uređaji za reprodukciju zvuka procenjeni na oko 300 evra, uz pet bežičnih digitalnih mikrofona u vrednosti od 2800 evra, odnosno 560 evra po komadu. U troškove ove nabavke ulazi i scenska rasveta u iznosu ne većem od 500 evra, te ukupan mobilni nameštaj za učesnike i publiku u zbirnoj vrednosti ne većoj od 700 evra. Uz vozilo ide i niz prateće opreme kao što gume, ugradnja pokretne tende, kanisteri za gorivo, potrošni elektro-tehnički i drugi materijal koji u zbiru ne bi trebalo da premaše procenjenih do 1.000 evra. Sa izuzetkom renoviranog kampera, sva oprema je i nova, a cene su bez PDV-a, dok je kompletan Karavan kulture sa svim radovima, pod garancijom, kako proizvođača opreme, tako i dobavljača koji vrši radove  opremanja vozila. I kamper i dva dodatna oprema ostaće u trajnom vlasništvu Fondacije koja će je po isteku projekta Karavan kulture donirati kulturnim ustanovama Novom Sada.

Ovom javnom nabavkom, prema proračunima i istraživanjem cena na tržištu, procenjena ušteda je oko trećine od ukupnih sredstava, čime je cela nabavka primer racionalnog odnošenja prema budžetu, a ne neka fantomska pronevera kakvom se pokušava tendeciozno predstaviti. Pozivamo sve građane i nezavisnu stručnu javnost da istraži cene navedene opreme i vozila na internetu kako bi i sama došla do svog, jasnog i nedvosmislenog zaključka. Ovom prlikom apelujemo na medije koji su preneli prethodnu vest, da i ovo reagovanje prenesu u celosti kako bi celokupna javnost dobila tačne i potpune informacije.

Ovakvo opremljeno kamper vozilo biće korišćeno u cilju efikasnijeg upravljanja i realizacije projekta Karavan kulture, koji se nalazi i u Aplikacionoj knjizi (eng. Bid book), sa kojom je Novi Sad i osvojio titulu Evropske prestonice kulture. Karavan kulture je već proverena platforma koja se na različite načine  implementirala u nekoliko evropskih prestonica kulture, ali i u raznim evropskim gradovima sa konceptom takozvane “Art Truck” platforme. Na ovom projektu radio je stručnjak za promociju kulture međunarodni ekspert Kris Potiron koji je ove projekte osmišljavao i za druge uspešne prestonice kulture, Košice 2013. i Plzenj 2015. godine.

Kamper je zamišljen kao mobilna kulturna stanica kojom bi se aktivnosti Evropske prestonice kulture približile građanima, na mestima širom Novog Sada, u prigradskim naseljima u tzv. Zoni 021, dok bi, istovremeno, bio jedan od kanala promocije Novog Sada u gradovima širom Srbije i u inostranstvu – kaže se na kraju odgovora "Fondacije Novi Sad 2021".

Oceni vest:
5
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nema deda mraza

  pre 1728 dana i 15 sati

  mante vi pravdanje to vozilo
  kakvi su vam to folirantski projekti?
  preko potrebno bi bilo da finansijeri traze pare nazad

  mada, siriti kulturu kamperom nije bas ni toliko kulturno...zar nije festival ulicnih sviraca imao slican?

  Oceni komentar:
  0
  2