Odgovor iz Uspenske crkve povodom kritika o nepropisnom parkiranju

Odgovor iz Uspenske crkve povodom kritika o nepropisnom parkiranju

Povodom kritika o parkiranju automobila oko Uspenske crkve iznetih na našem portalu u rubrici "Megafon" oglasili su se iz ove bogomolje i zamolili nas da prenesemo i njihovu stranu i ukažemo na probleme koji godinama postoje.

"Megafon" o kome je reč možete pročitati OVDE.

Pismo prenosimo u celosti:

"Hvala svima koji brinu o Uspenskoj crkvi.

Hvala svima onima koji su se ovih dana, na različite načine, oglasili povodom ,"odbrane svetinje” pa i onima koji uživaju u privilegijama života u tuđem i koriste "društveno” a pišu protiv "privilegovanih popova”.

Problem parkiranja pored Uspenske crkve je rešen. Neće biti parkiranih auta pored crkve (iako pored zvonika postoji prostor za parkiranje nekoliko automobila). Istina, to će nam predstavljati problem, jer često sveštenik posle službe u crkvi mora u parohiju (dve uspenske parohije su na Detelinari, a jednoj pripada i Sajlovo), na groblje (koje nije blizu) ili negde drugo. Na privremenom parkingu, koji je podignut na delu oduzete i porušene Uspenske porte, najčešće nema mesta.

Šta da radimo, to je opšti problem svih nas. Osim toga, kad dva auta čekaju parking saobraćajna traka ispred crkve je blokirana tako da ni ulaz u parking na tom mestu nije dobro rešenje. Nadamo se da će to biti rešeno.

Nadamo se da će, posle 43 godine, i problem kolskog prilaza crkvi, ne za parkiranje, nego za potrebe dovoza sveća i svega neophodnog, za prilaz ambulantnim i vatrogasnim kolima - za slučaj hitne potrebe i sl. biti rešen.

Lepo bi bilo da naše "dobronamerne komšije” jednako brinu i o tome da spomen krst oslobodiocima Novog Sada, nadgrobne ploče i sama crkva ne služe kao toalet kućnim ljubimcima i pijanim prolaznicima. Možda se i naš ,"sused”, vaš dopisnik, naljutio što smo mu rekli da njegov pas, ipak, treba nuždu da vrši negde drugo, a ne po pločana u porti i uz krst oslobodiocima, pa ga je to navelo da se bavi "umetničkom fotografijom” i da piše o "zaštiti svetinje”. Čudno da se niko od "dobronamernih”, pa ni on, nije zapitao: ,,Zašto Uspenska crkva već 50 godina nema toalet i kancelariju za prijem parohijana?” "Dobronamerni građani” su to i srušili i kovanom ogradom Uspenske porte (starom 111 godina) ogradili svoju kuću u Sremskoj Kamenici.

Niko se nije zapitao da li možda auto u blizini crkve služi da bi sveštenik ili crkvenjak (kome je samo jedan bubreg u funkciji) brže stigli do toaleta (srušen je sa parohijskim domom pre 42 godin)? Da li se "brižni građani” pitaju što se decenijama ne uređuje naš kvart i što se nije dozvolio ograđivanje porte i omogućilo uređenje spomenika kulture od izuzetnog značaja, najstarijeg sačuvanog verskog objekta u gradu i najposećenije pravoslavne crkve, u "Evropskoj prestolnici kulture”.

Bitno je, izgleda, da je komšija fotografisao audi pored crkve. Audi kojeg je možda on parkirao, jer niko od naših popova ni crkvenjaka nema takav ni sličan auto. Bila bi nam radost da svaki građanin Srbije bude u mogućnosti da ga ima, ako mu je do toga.

Nama su dobri naši: reno, dačia, fiat marea i opel meriva, koji svi zajedno ne koštaju kao auto "dobronamernog komšije”.

Na žalost, takvi smo ljudi, vidimo ,"trun u oku brata svoga, a brvno u oku svome ne osećamo”.

Nek nam Gospod svima pomogne da osetimo i brvno u oku svome, a Uspensku crkvu i ceo Novi Sad da uredimo pa da nam budu na radost i ponos."

Fotografije koje prikazuju Uspensku crkvu pre rušenja parohijskog doma:

 

Oceni vest:
19
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bojan

  pre 939 dana i 2 sata

  Слава Богу и хвала за све.

  Oceni komentar:
  0
  1