Odlazak kod ginekologa ne mora biti neprijatno iskustvo

Odlazak kod ginekologa ne mora biti neprijatno iskustvo

Redovni ginekološki pregledi, makar dva puta godišnje, treba da budu deo rutine svih žena. Koliko je važno zdravlje reproduktivnih organa nije potrebno posebno objašnjavati, ali ono što zabrinjava jeste činjenica da su ginekološki pregledi često nedostupni većini žena, zbog dugačkih lista čekanja u državnim zdravstvenim ustanova i nedovoljnog broja lekara.

Pregledi u privatnim ordinacijama su vrlo često skupi i samim tim nisu dostupni svim pacijentkinjama, što dodatno kompilikuje situaciju. Cene ginekoloških pregleda se trenutno kreću izmeđi 3.000 i 10.000 dinara što mnogima, na žalost, nije pristupačno. Možda upravo iz tog razloga, mnoge žene posećuju ginekologa tek kada same primete da nešto nije u redu sa njihovim reproduktivnim organima. U takvim slučajevima, najčešće je prekasno za početak terapije koja bi mogla da da rezultate pa su i ozbiljna oboljnja neminovna.

Kako izabrati pravog ginekologa?

Na sajtu Hipokratija možete pronaći skoro sve ginekološke ordinacije u našoj zemlji ali i sve zdravstvene ustanove u kojima rade lekari koji imaju ovu specijalizaciju. Sve ustanove možete sortirati u odnosu na ocene koje su pacijentkinje ostavile ili na osnovu lokacije. Kako u svakom gradu, pored državnih, postoji i veliki broj privatnih ginekološkoih oradinacije pre odlaska na pregled najkorisnije je detaljno proučiti iskustva drugih pacijentkinja i tako doneti odluku gde ćete se lečiti.

Često se u medijima mogu pronaći tekstovi o lošem stanju državnih zdravstvenih ustanova, gde se pojedine zbog toga čak i zatvorene. Čitajući iskustva drugih, možete sebi uštediti vreme i odmah otići u ustanove koje nude dobre uslove, male liste čekanja i profesionalan odnos prema pacijentkinjama. Sajt Hipokratija će vam, pored ocenjivanja ustanova uskoro omogućiti da ocenjujete i same lekare. Oni će imati profile na kojima će moći da istaknu sve potrebe informacije o svojoj radnoj biografiji.

Ukoliko pak vi želite da podelite svoje iskustvo sa drugima, to možete uraditi veom jednostavno. Nije potrebna čak ni registracija, već samo malo dobre volje da ono što se iskusili podelite sa drugima. Svi komentari na sajtu prolaze kroz proces moderacije, kako bi se izbegli neosnovani komentari zasnovani na mržnji.

Zašto su odlasci kod ginekologa važni?

Ginekolog je lekar čija specijalizacija je reproduktivno zdravlje žena, samim tim i bolesti genitalnog trakta koji čini veliki broj organa počev od jajnika i jajovoda preko materice, grlića materice i vagine. Najčešće se kod pacijentkinja javljaju problemi sa menstruacijom ali i oboljenja koja su posledica menopauze. Osim pregleda zdravstvenog stanja reproduktivnih organa od ginekologa možete dobiti i savete o seksualnim aktivnostima i polinim bolestima.

Redovan odlazak kod ginekologa vam može pomoći da u ranoj fazi otkrijete brojna obolenja koja mogu biti veoma opasna. Iz godine u godinu kod sve većeg broja pacijentkinja se konstatuju maligna obolenja poput raka grlića materice. Upravo kod ovih obolenja je važno da se rano otkriju, jer je samo u tom slučaju moguće krenuti sa terapijom koja može da da neke rezultate. Kao i prilikom svakog odlaska kod lekara pregled najviše zavisi od vas jer je potrebno da lekaru kažete sve što ste primetili poput krvarenja van menstruacije ili neprijatnog mirisa koji ste možda osetili. Sve to će pomoći ginekologu da na pravi način sagleda stanje vaših reproduktivnih organa.

Kako izgleda pregled kod ginekologa?

Kao i svaki pregled kod lekara specijaliste, i pregled kod ginekologa počinje razgovorom sa pacijentkinjom. Lekar postavlja pitanja o vašem zdrvstvenom stanju ali i istorijom bolesti članova vaše bliće porodice. Potrebno je dati tačne informacije o trajanju vaše menstruacije, periodu koliko vam ciklus traje i menstrualnom krvarenju. Takođe, važne su i informacije o vašem seksualnom životu poput korišćenja kontracepcije. Kroz razgovor, pacijentkinja se opušta pred pregled kako bi sve prošlo što bezbolnije i prijatnije.

Ginekolog će nakon toga pregledati stanje vaše vagine i utvriditi da li na njoj postoje neki procesi poput crvenila, iritacije, sekreta ili cista. Nakon toga, pomoću spekuluma, ginekolog će razdvojiti zidove vagine jedan od drugog kako bi pogledao stanje unutrašnjeg dela vagine i uzeo uzorke potrebne za različite vrste testova.

Jedan od najvažnijih testova koji se tom prilikom rade je PAPA test, pomoću koga se detaljno utvrđuju sve promene na grliću materice. Tako je moguće otkriti rak grlića materice u ranoj fazi, kada je njega moguće lečiti ali i neke infekcije. Ginekolozi obavljaju i bimanuelni pregled kada se pomoću prstiju opipavaju materica i jajnici. Ukoliko se tom prilikom kod pacijentkinje javi osećaj bola, to može ukazati na ozbiljnije probleme. Čitav pregled traje svega 20 minuta, što i nije puno vremena ali može dosta da znači.


Promotivni tekst

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan