ODLOŽENO ISELJENJE: Društvo književnika Vojvodine čeka novi prostor

ODLOŽENO ISELJENJE: Društvo književnika Vojvodine čeka novi prostor

Uzdam se u obećanje predsednika pokrajinske vlade Igora Mirovića da će pomoći, kaže potpredsednik Društva književnika Vojvodine Jovan Zivlak.

Društvo književnika Vojvodine, kojem je krajem prošle godine pretilo iseljenje iz prostorija u Novom Sadu zbog duga za zakup, u iščekivanju je da problem njihovog smeštaja bude rešen. Sedište DKV je i dalje u Ulici Braće Ribnikar, jer je iseljenje uz pomoć sudskog izvršitelja odloženo krajem prošle godine, posle dogovora sa gradskim zvaničnicima kome su prethodile oštre kritike pisaca.

- Taj problem će sada biti rešen – očekuje potpredsednik DKV Jovan Zivlak koji je za "Politiku" izjavio da je grad u međuvremenu usvojio dokument kojim se predviđa njegovo učešće u tekućim troškovima reprezentativnih udruženja u kulturi sa sedištem na teritoriji Novog Sada.

- To je dobar momenat u tom sporu do kog nije trebalo da dođe – dodaje Zivlak, ističući da je DKV neprofitno društvo koje okuplja oko sto pisaca i prevodilaca, kao i dvadesetak pisaca iz inostranstva, osnivač je časopisa "Zlatna greda", Međunarodnog književnog festivala, ima dugu tradiciju dodele Brankove nagrade mladim pesnicima, te da takva udruženja u kulturi svuda u regionu imaju budžetsku pomoć za osnovne troškove.

Gradski dokument koji spominje jeste skupštinska odluka kojom se bliže uređuju način, merila i kriterijumi za sufinansiranje tekućih rashoda i izdataka udruženja u kulturi, na osnovu kojeg je resorna gradska uprava nedavno raspisala javni poziv. Njime je predviđeno četiri miliona dinara, koji se mogu koristiti za sufinansiranje zakupa prostorija, struje, telefona i interneta, komunalnih i administrativnih usluga.

Novac koji bude dodeljen neće moći da premaši 45 odsto ukupnih tekućih rashoda izdataka udruženja na godišnjem nivou. Udruženja će pri tom morati da ispunjavaju najmanje četiri kriterijuma od propisanih sedam.

To su status reprezentativnog udruženja u kulturi u skladu sa zakonom, saradnja i uspešni projekti sa drugim udruženjima u zemlji i inostranstvu, najmanje deset godina tradicije u neprekidnom radu na teritoriji grada i najmanje jedan projekat sa međunarodnim učesnicima. Takođe i neprofitni karakter udruženja, nagrade i transparentnost izveštaja.

Ipak, Društvu književnika Vojvodine preostaje dug prema gradskom JP "Poslovni prostor", koji je krajem prošle godine iznosio 300.000 dinara, a sa kamatama je dostigao 700.000. To je razlog zbog koga je bio angažovan sudski izvršitelj, ali je u dogovoru sa članom Gradskog veća Daliborom Rožićem iseljenje odloženo do sredine-kraja januara. Do tada je trebalo da se nađe novi gradski prostor i rešenje za stari dug.

Društvo očekuje da se dug ili otpiše ili otplaćuje na više rata, uz početak otplate posle šest meseci.

„Imamo obećanje predsednika pokrajinske vlade Igora Mirovića da će pomoći u dogovoru sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem. Ja se u to uzdam”, kazao je Zivlak za "Politiku".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bebe elektrovojvodina horoskopski znaci Isključenje struje isključenja struje skupština grada novog sada Dom zdravlja Novi Sad novosađani horoskop raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje servisne informacije novi sad bez vode dnevni horoskop sahrane novi sad bez struje novorođenčad štrajk poštara klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište zodijak pošte srbije JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode betanija vremenska prognoza raspored sahrana novi sad Republički hidrometeorološki zavod