ODLUČENO: Evo ko su dobitnici najviših gradskih priznanja i čime su ih zaslužili

ODLUČENO: Evo ko su dobitnici najviših gradskih priznanja i čime su ih zaslužili

Kolo srpskih sestara eparhije Bačke, JKP "Gradsko zelenilo" i kulturni radnik Ismet Atić dobitnici su ovogodišnje Oktobarske nagrade Grada Novog Sada, dok je Novembarska povelja pripala maturantu Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Stefanu Velji, direktoru Gradske biblioteke Draganu Kojiću i humanisti Goranu Crnojeviću, odlučeno je na današnjoj svečanoj sednici Skupštine Grada Novog Sada.

Kako se navodi, Kolu srpskih sestara eparhije Bačke nagrada je dodeljena za višedecenijski humanitarni rad i širenje ideje humanosti i dobročinstva u najtežim ljudskim nedaćama, za negovanje tradicije i podsticanje svesti o neophodnosti očuvanja solidarnosti i dobročinstva.

Javnom komunalnom preduzeću "Gradsko Zelenilo" Oktobarska nagrada pripala je za društveno odgovorni rad i promociju humanitarnih aktivnosti, u cilju pružanja pomoći obolelim i socijalno ugroženim građanima na teritoriji Novog Sada.

Ismet Atić dobio je prestižno priznanja zbog angažovanja u osnivanju kulturno - umetničkih društava i ustanova, organizaciju značajnih kulturnih manifestacija, jubileja, svečanosti i programa, čime je doprineo razvoju kulture i umetnosti u gradu.

Novembarska povelja dodeljena je Stefanu Velji, dobitniku prestižnih domaćih i svetskih nagrada i najmlađem dobitniku zlatne medalje iz oblasti medicine na Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija "Eureka" za 2014. godinu u Briselu za pronalazak "tromb gard" i doprinosu razvoju nauke i zdravstvene zaštite, čime je dokazao da su mladi umovi dragulji nauke i najveće bogatstvo društva, a obrazovanje i znanje uslov za razvoj društvene zajednice.

Stefan Velja na prijemu kod gradonačelnika

 

Draganu Kojiću nagrada je dodeljena za izuzetan doprinos u očuvanju kulturnog identiteta Grada Novog Sada, ostvaren rukovođenjem jedne od najstarijih ustanove kulture, promocijom knjiških izdanja i organizacijom mnogobrojnih značajnih kulturnih manifestacija i naučnih skupova.

Novembraska povelja pripala je Goranu Crnojeviću za nesebičan volonterski rad tokom više od 1.000 sati angažovanja u pružanju pomoći i podrške deci oboleloj od raka na teritoriji Grada Novog Sada i Republike Srbije, kojim je pokazao da su dobra dela, empatija i solidarnost merila najviših društvenih vrednosti, postavivši uzor novim naraštajima.

 

O NAGRADAMA: Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vladimir Jovanović

  pre 2538 dana i 31 minut

  Odabir za Novembarsku povelju je sasvim u redu.

  Oceni komentar:
  0
  2