ODLUČENO: Oktobarska nagrada "Dnevniku" i Galeriji Matice srpske, Novembarska povelja Bajšanskom i DZNS

ODLUČENO: Oktobarska nagrada "Dnevniku" i Galeriji Matice srpske, Novembarska povelja Bajšanskom i DZNS

Galerija Matice srpske i list "Dnevnik" dobitnici su Oktobarske nagrade za ovu godinu, dok su Dom zdravlja "Novi Sad" i svetski i evropski šampion u savate boksu i humanista Goran Bajšanski dobitnici Novembarske povelje za 2017. godinu, odlučeno je na današnjoj svečanoj sednici Skupštine Grada Novog Sada.

Galeriji Matice srpske Oktobarska nagrada dodeljena je za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umetnosti, postignuta prikupljanjem, proučavanjem, zaštitom i predstavljanjem kulturnog nasleđa i umetničkih vrednosti srpskog naroda u zemlji i inostranstvu tokom 170 godina, kao i za podsticanje savremenog umetničkog stvaralaštva čime je postala čuvar nacionalnog kulturnog nasleđa. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da novi koncept od dva laureata za nagrade predstavlja način da se da na značaju dobitnicima.

- Kada je reč o Galeriji matice srpske, dovoljno je reći 170 godina postojanja, takođe i "Dnevnik", koji je jedini dnevni list u Vojvodini na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, traje 75 godina. Dom zdravlja "Novi Sad" ove godine puni 50 godina, a mislim da je najstarija zdravstvena ustanova tog tipa u Srbiji. Goran Bajšanski se, prema oceni Komisije, istakao na društvenom planu i pokazao na vlastitom primeru kako može da se pomogne zajednici, a Grad prepoznaje sugrađane koji ličnim angažmanom pomažu drugima – naglasio je gradonačelnik Vučević i ocenio da su 23. oktobar i 9. novembar važni datumi za Novi Sad.

- Moramo biti svesni žrtava onih koji su dali najvrednije što imaju kako bi mi danas živeli u slobodi – istakao je Vučević.Dnevnom listu "Dnevnik" Oktobarska nagrada dodeljena je za izuzetne rezultate postignute u oblasti novinarstva i informisanja tokom 75 godina rada. Domu zdravlja "Novi Sad" Novembarska povelja dodeljena je za razultate ostvarene u pružanju primarne zdravstvene zaštite tokom 50 godina rada i za doprinos očuvanju zdravlja stanovništva unapređenjem preventivnih zdravstvenih usluga. Svetskom i evropskom šampionu u savate boksu i humanisti Goranu Bajšanskom Novembarska povelja dodeljena je za nesebičan rad u organizovanju humanitarnih i sportskih aktivnosti u cilju pružanja pomoći bolesnim i socijalno ugroženima, čime je postao uzor sugrađanima i dokazao da je briga o drugima najviša ljudska i društvena vrednost.

Ovogodišnjim laureatima najviša gradska priznanja biće dodeljena na svečanosti u Gradskoj kući, u ponedeljak, 23. oktobra. Na početku svečane sednice odbornici i odbornice su minutom ćutanja odali poštu nedavno preminulom dugogodišnjem kulturnom radniku i dobitniku Oktobarske nagrade Grada Novog Sada za 2015. godinu Ismetu Atiću.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada. Novembarska povelja Novog Sada dodeljuje se povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan