Odlučite se već jednom: Partijski funkcioneri moraće da biraju između funkcija

Odlučite se već jednom: Partijski funkcioneri moraće da biraju između funkcija

Nikola Petrović, Dušan Bajatović, Milan Krkobabić i mnogi drugi neće moći više da budu i direktori javnih preduzeća i aktivni članovi partija, jer je tako predviđeno novim zakonom o javnim preduzećima koji je Vlada Srbije usvojila u subotu, a koji je već pred poslanicima u parlamentu.

Ni ostali direktori javnih preduzeća neće moći da budu politički funkcioneri, čak ni članovi stranke, a to isto važi i za članove nadzornih odbora. Međutim, apsolutna zabrana stranačkog angažovanja važi samo za članove nadležnih odbora. Direktorima će, ipak, biti omogućeno da svoje funkcije i članstvo u političkim strankama zamrznu.

Dušan Bajatović je godinama potpredsednik SPS-a i direktor Srbijagasa. Direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović, javnosti poznatiji kao kum Aleksandra Vučića, rekao je kako je "član SNS, ali ne i funkcioner", a nije nepoznato i da je direktor Pošte Milan Krkobabić predsednik PUPS-a. Tu je i Aleksandar Obradović, direktor EPS-a, koji je i sam rekao da je na funkciju došao kao kadar SNS, odnosno kao član Glavnog odbora partije, ali da je kasnije na konkursu izabran za direktora između 70 drugih kandidata.

Zakon o javnim preduzećima napisan je po "hitnom postupku", što je paradoks jer je ovo, zajedno sa zakonom o platama, poslednji preostali zakon iz ekspozea Aleksandra Vučića, koji je trebalo da bude usvojen još u prvih sto dana Vlade.

Zakonom koji kasni gotovo dve godine ukidaju se i upravni odbori, a pravila za izbor i odgovornost direktora i članova nadzornih odbora se pooštravaju. Direktori Pošte, Srbijagasa, EPS-a, Elektromreže, ali i Skijališta, Srbijašuma, Puteva, Koridora i ostalih javnih preduzeća kojih na spisku onih koje je država osnovala ima ukupno 37, moraće tako da imaju završene četvorogodišnje fakultete, pet godina iskustva na poslu koji zahteva ovakvo obrazovanje i tri godine iskustva u poslu kojim se bavi preduzeće kojim upravlja.

Novi zakon o javnim preduzećima predviđa da direktor ubuduće zasniva radni odnos na određeno vreme, bira se na javnom konkursu i ne može imati zamenika. Direktora na tu funkciju imenuje Vlada na period od četiri godine. Na konkursu se biraju i direktori javnih preduzeća čiji su osnivači autonomna pokrajina ili lokalna samouprava. Novina je i pravo direktora da se u roku od 20 dana izjasni o razlozima zbog kojih je predviđeno njegovo razrešenje. Period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine, kao i da ista osoba ne može biti postavljena za vršioca dužnosti direktora dva puta.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje vremenska prognoza novi sad bez struje betanija odbojka Isključenje struje elektrovojvodina zdravlje Vreme u Novom Sadu mup novi sad servisne informacije novi sad detelinara Elektrodistribucija Novi Sad horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod novosadsko porodilište policija Petrovaradin bebe isključenje vode horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani tajne horoskopa novi sad Srbija RHMZ bez vode novorođenčad OK Vojvodina