Odobreno gašenje Zavoda za izgradnju grada i Poslovnog prostora

Odobreno gašenje Zavoda za izgradnju grada i Poslovnog prostora

Skupština grada je odobrila likvidaciju javnih preduzeća "Zavod za izgradnju grada" i "Poslovni prostor" i njihovu transformaciju u gradske uprave za građevinsko zemljište i za imovinu, pošto zakonski rok za postojanje indirektnih korisnika lokalnog budžeta ističe 1. decembra.

Na radnoj sednici, prvi put vođenoj u skladu s novim Poslovnikom, osim osnivanja dve nove gradske uprave i likvidacije dva javna preduzeća, odbornici su, glasovima većine, između ostalog usvojili izveštaj o izvršenju gradskog budžeta u prva tri kvartala ove godine, odluku o proglašenju Spomenika prirode "Park instituta u Sremskoj Kamenici“, koju su podržali i opozicioni odbornici, te plan detaljne regulacije stambene zone Petrovaradin – Jug.

Po rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, gašenje Zavoda za izgradnju grada i Poslovnog prostora je tehničko pitanje, koje ne dotiče širu novosadsku javnost.

– To nije nimalo jednostavan proces jer morate da reorganizujete jedan sistem koji postoji decenijama – izjavio je Vučević pred početak rašnje sednice. – Obraća se pažnja na neke tehničke detalje koji građanima ništa ne znače. Građanima je najvažnije da li će funkcionisati komunalni sistem, da li će se nastaviti investicione aktivnosti, da li mogu da rešavaju svoje zadatke i probleme. Mislim da će, pošto će dva velika sistema biti u okviru gradske samouprave, biti jednostavnije donošenje odluka, biće i ekonomičnije jer je uvek uprava jeftinija od javnog preduzeća. Najveći broj zaposlenih, njih 99 odsto, preći će u gradsku upravu.

On je prihode budžeta u prva tri kvartala ove godine ocenio kao mnogo bolje nego prethodne.

– Imamo 4,5 odsto bolje punjenje budžeta i devet odsto izvršenje troškova u odnosu na isti period lane. Po svim parametrima imamo bolju realizaciju budžeta, recimo, imamo gotovo 400 miliona dinara više od poreza na zarade u odnosu na isti period prošle godine. To vam je i „Lir“ i „Delfi“ i znak da se privreda oporavlja. Prihod od pripreme komunalnog zemljišta za građenje novih objekata mnogo je viši, a tu ne govorim o prodaji parcele pored stadiona „Karađorđe“. Ostvaren je i veći suficit, a „ubijaju nas“ naknade za ujede pasa, komasacije i eksproprijacije od pre 20 - 30 godina, tužbe za udarne rupe, i to nam je veliki problem, koji Grad sam ne može da reši i ja nisam čuo da postoji rešenje. Nije dobro ni što novosadski sud dosuđuje možda i najvišu naknadu štete, ali to je slobodno sudijsko uverenje – zaključio je Vučević.

Što se tiče same skupštinske rasprave o ZIG - u i „Poslovnom prostoru“, ona se uglavnom vodila između odbornika Demokratske stranke i Srpske napredne stranke. Prvi su zamerili vlasti da je propustila „jedinstvenu priliku“ za reorganizaciju gradske uprave, a kad su im iz redova SNS - a odgovorili da konkretnih primedbi zapravo i nema, iz DS - a su ustvrdili da su aktuelni odbornici iz redova SNS - a koji rade u dva preduzeća u likvidaciji dobili posao u drugim javnim preduzećima da zaposlenjem u gradskoj upravi ne bi izgubili odbornički status.

Usledila je verbalna prepirka s obe strane o tome ko je koga i na koji način zapošljavao tokom mandata na vlasti i koliko će prosečno biti manje plate novozaposlenima u gradskoj upravi (spominjalo se između 30 i 40 odsto).

Šef odborničke grupe opozicionog Pokreta „Dosta je bilo“ Aleksandar Bujić pohvalio je gradsku vlast na fleksibilnosti u prihvatanju primedbi, i istakao da je ceo postupak zapravo određen zakonom.

Govoreći o likvidaciji ZIG - a i „Poslovnog prostora“, šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić kritikovao je što se za te promene čekalo godinu (izmene Zakona o budžetskom sistemu stupile su na snagu u decembru prošle godine) te da je odabir načina transformacije preduzeća bio netransparentan. Iz DS - a su predlagali neke druge modele, ali odbornici SNS - a (koji su aktivno učestvovali u raspravi) branili su tezu da je to najpogodniji način.

Ostatak teksta pročitajte OVDE!

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan