Odrekli se "domaće kašike": Pet kuhinja za čelnike Novog Sada

Odrekli se "domaće kašike": Pet kuhinja za čelnike Novog Sada

Gradski zvaničnici Novog Sada i njihovi gosti prošle godine ručavali su u tri različita restorana sa menija četiri kuhinje, a sada su rešili da zakupe još jedan.

Gradske vlasti Novog Sada ovaj put traže restoran nacionalne kuhinje “na obali Dunava”, kako je izričito navedeno u javnoj nabavci.

Grad je prošle godine sklopio ugovor s ribljim restoranom koji ima i jela nacionalne kuhinje, a za koji je tražen vrlo obiman meni, koji je predviđao čak 29 različitih vrsta jela.

Nekoliko meseci kasnije gradska vlast je pokušala da zakupi i italijanski restoran, ali je tender propao jer nijedan od novosadskih ugostiteljskih objekata nije zadovoljio prohteve. U ponovljenom tenderu uspeli su da nađu kafanu sa italijanskom kuhinjom, ali su se pored nje, odlučili da angažuju još jednu sa tradicionalnim vojvođanskim jelima.

Ovog meseca raspisan je novi tender kojim se traži restoran nacionalne kuhinje, a objekat u kom će ručavati funkcioneri ovoga puta mora da bude na obali Dunava.

- Restorani se koriste kada u goste dolaze domaće delegacije, dok je italijanski restoran predviđen za dolazak stranaca - objasnili su ranije u Gradskoj kući. Ipak, sada nam nisu odgovorili zašto traže još jedan restoran, zašto on mora da bude na Dunavu, kao i koji su to restorani sa kojima grad ima sklopljene u ugovore.

U opoziciji ka­žu da predstavnici gradske vlasti jedu i piju na previše mesta. Robert Kolar iz LSV ističe da je aktuelna gradska garnitura zaboravila čemu služi gradska vlast i Skupština grada.

- Biraju se restorani i određuje se da li će oni biti na Dunavu ili na Fruškoj gori, a ne mogu da se rešavaju elementarni komunalni problemi u gradu, kao što je valjana rekonstrukcija gradskog trga i rešavanje otpadnih voda. Na tim primerima se vidi da ne znaju čemu služi gradska vlast - kaže Kolar.

Đurađ Jakšić iz SRS kaže da su se predstavnici gradske vlasti još po dolasku na funkcije "odrekli domaće kašike".

- Već četiri godine gradski funkcioneri doručkuju, ručaju i večeraju van kuće. Navikli su se na restoransku hranu, a odrekli domaće kuhinje - kaže Jakšić i dodaje da u gradu ima daleko većih problema od biranja restorana, a kao primer ističe propadanje ustanova kulture.

 

Šta je na meniju

Vojvođanski restoran

Na meniju je bilo svega, od krompira u čakširama, vojvođanske šunke i drugih tradicionalnih predjela, pa sve do pačjih grudi u sosu od pečuraka i belog vina.

Nacionalni restoran

U restoranu sa domaćom kuhinjom fokus je na specijalitetima sa roštilja, pa se na trpezi mogu naći mešano meso, pljeskavice, zapečeno mesto sa suvim vratom i sirom, ali i kuvana jela kao što su razne vrste čorbi sa domaćim rezancima.

Italijanski restoran

Na meniju su bile različite paste, brusketi, italijanski pršut, nekoliko vrsta pice, ali i piletina i svinjetina spremljene na italijanski način.

Riblji restoran

Na meniju se našlo 14 vrsta jela od riba, među njima i riblji perklet, kao i gotovo sve vrste rečne ribe, a bilo je pastmki i lignji. Pored toga tu je bilo i obilje jela sa roštilja za one koji ne vole ribu.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode betanija vremenska prognoza raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija dnevni horoskop bebe bez struje elektrovojvodina Dom zdravlja Novi Sad servisne informacije novi sad jkp lisje gradonačelnik Miloš Vučević novosadsko porodilište novorođenčad bez vode horoskop isključenja struje štrajk poštara sahrane novi sad Ledena Šuma horoskopski znaci zodijak skupština grada novog sada pošte srbije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje