Održan drugi "Dan blizanaca" u Novom Sadu (FOTO)

Održan drugi "Dan blizanaca" u Novom Sadu (FOTO)

U organizaciji Centra za bihejvioralnu genetiku Filozofskog fakulteta u subotu je u Rekoratu Novosadskog univeziteta održan drugi "Dan blizanaca". Tom prilikom uručeni su sertifikati o zigotnosti zasnovani na DNK analizama, onim blizancima koji su učestvovali u istraživanjima u okviru projekta "Nasledni, sredinski i psihološki činioci mentalnog zdravlja", čime su oni dobili naučnu potvrdu da li su jednojajčani ili dvojajčani blizanci.

Koordinator projekta prof. dr Snežana Smederevac, prorektor za nauku Univerziteta u Novom Sadu, izjavila je novinarima da se radi o jedinstvenoj manifestaciji u Srbiji, ne samo kada su blizanci u pitanju, već kada je u pitanju i nauka. Navela je da je ispitano oko 550 punoletnih osoba, a da će od ove godine u ta istraživanja uključiti i decu, odnosno njihove roditelje koji će odgovarati na pitanja neophodna za izradu blizanačke studije.


- Blizanci predstavljaju veoma važnu populaciju ljudi na osnovu kojih mogu da se daju odgovori na mnoga važna pitanja u nauci. Jednojajčani blizanci dele 100 odsto istog genskog materijala, a dvojajčani blizanci dele 50 odsto istog genskog materijala kao bilo koji drugi brat i sestra. I jedni i drugi odrastaju u istim fazama razvoja porodica. Mi kao naučnici proučavamo različite fenomene koji su važni za sve ljude. Ispitujući blizance mi imamo neku vrstu matematičkog proračuna kojim utvrđujemo koji je udeo genetike, nasleđa u našem ponašanju, a koji je udeo činilaca sredine kao što su porodica, škola, kultura, mediji i generalno celo okruženje – rekla je Smederevac.

Istraživanja su započeta pre sedam godina i obuhvaćeni su blizanci u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru  i drugim mestima.

- Završili smo veliki rad u kojem se porede osobine ličnosti blizanaca iz Nemačke, Hrvatske i Srbije. Ono što je zanimljivo u tom istraživanju jeste činjenica da se u sve te tri kulture udeo nasleđa i udeo sredine ne razlikuju. I u Nemačkoj i u Hrvatskoj i u Srbiji je udeo sredine manje-više isti.  Međutim, način na koji su osobine međusobno povezane se razlikuju među kulturama. To znači da ti kulturološki činioci, specifičnosti kulture koji se odnose na način vaspitanja dece, sistem školovanja, različite kulturne i moralne vrednosti, organizaciju svakodnevice, sve to utiče na manifestaciju naših osobina ličnosti – objasnila je profesorka Smederevac.


U zgradi Rektorata se nalazio i bračni par Dragan i Dubravka Tančik iz Novog Sada sa troje dece. Najstariji sin Marko ima tri i po godine, a pre nepune dve godine na svet su došli  Luka i Sonja.

- Dobili smo blizance i iznenadili smo se.  Deca se jako vole, naravno ima trenutaka kada je teže, ali lepo nam je i uživamo. Blizanci su karakterno različiti i mislim da je to dobro. Svo troje razvijaju svoje ličnosti, a mi kao roditelji treba da im pomognemo  i da ih usmerimo na pravi put – kaže Dubravka.

Ove godine naučnici Centra pozvali su i decu koja do sada nisu bila uključena u istraživanje koju sprovode nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

 

 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan