Održan protest za "Aleksin zakon" i zaštitu fotografije kao autorskog dela

Održan protest za "Aleksin zakon" i zaštitu fotografije kao autorskog dela

Okupljanje pod nazivom "Hoću Aleksin zakon" i "Fotografija jeste autorsko delo", održano je danas na Trgu slobode u Novom Sadu. Pored fotografa i fotoreportera, mirni protest podržali su i građani koji su za usvajanje prvog Zakona o vršnjačkom nasilju.

Četvorominutnim ćutanjem na gradskom trgu, grupa građana "2 minuta tišine", mirno je protestvovala tražeći usvajanje Aleksinog zakona, ali i negodujući zbog izmene zakona o autorskom pravu, prema kojem fotografija prestaje da bude autorsko delo.

- Usvajanje Aleksinog zakona ne bi doprinelo ništa građanima, doprinelo bi prvenstveno deci, i to deci koja jesu istinski žrtve vršnjačkog nasilja i konačno bismo nazvali stvari pravim imenom. Nazvali bismo to ne vršnjačkim nasiljem, nego ozbiljnim kriminalitetom, koji se dešava nažalost među maloletnima. Jasno bismo pokazali ko su oni koji su odgovorni za takve stvari, ko su oni koje zaista treba kazniti - kaže Dragana Ćorić, inicijatorka Aleksinog zakona.

I dok prema rečima Ćorić država ne koči usvajanje pomenutog zakona, izmene Zakona o autorskom delu, kako nam je rekao jedan od osnivača „2 minuta tišine", dovodi profesiju fotografa i fotoreportera do nestanka, a sve građane u opasnost od im na legalan način budu ukradene lične fotografije.

- Jedan od primera je da se na primer da se fotografija mlađe ženske osobe legalno ukrade i nađe na primer na sajtu poslovne pratnje. Ja mislim da je to poprilično opasno - Vladimir Jovanović, jedan od osnivača "2 minuta tišine".

Izmena tumačenja Zakona o autorskom delu dovodi do toga da se fotografije dele na umetničke i mehaničke čime bi deo autora ostao uskraćen za zaradu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan