Održan prvi "Dan blizanaca" u Novom Sadu

Održan prvi "Dan blizanaca" u Novom Sadu

Centar za bihejvioralnu genetiku Filozofskog fakulteta u subotu 30. juna organizovao je prvi "Dan blizanaca", u prostoru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.  

Naučnici Centra su ovim događajem hteli da se zahvale velikom broju blizanaca koji su do sada učestvovali u prvoj blizanačkoj studiji, koju sprovode nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Blizancima koji su učestvovali u istraživanjima u okviru projekta "Nasledni, sredinski i psihološki činioci mentalnog zdravlja“, uručen je sertifikat o zigotnosti zasnovan na DNK analizama. Oni su na ovaj način dobili naučnu potvrdu da li su jednojajčani ili dvojajčani blizanci.


Koordinatorka projekta, profesorka Snežana Smederevac, izjavila je medijima da je u studiji ispitano preko 530 punoletnih osoba, a da je u registru blizanaca koji je jedinstven u državi prijavljeno preko hiljadu parova blizanaca.

Osnovni cilj projekta je utvrđivanje udela aditivnih i neaditivnih genskih, kao i deljenih i nedeljenih sredinskih činilaca u razvoju bazičnih osobina ličnosti i kognitivnih sposobnosti.


- Svi blizanački parovi koji su prošli testiranja dobijaju rezultate, a u slučaju da se prilikom medicinskog pregleda utvrdi neka bolest, postoji mogućnost da se pod lekarskim nadzorom ti problemi saniraju. Istraživanja su raznovrsna i mogu imati važne implikacije i na zdravstvena ponašanja, uspešnu ili neupešnu adaptaciju bilizanaca – izjavila je Smederevac.

Bliznakinje Maja i Ana Marković iz Svilajnca učestvovale su u projektu. One su rekle da blizanci nisu dovoljno ispitani i da su njihova iskustva nedovoljno istražena. Smatraju da zbog budućih roditelja koji će imati blizanace treba više da se upozna ta oblast.


Dosadašnji učesnici studije bile su punoletne osobe, ali nova faza istraživanja, koja će obuhvatiti decu, počeće od septembra.

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Aleksandra

  pre 1464 dana i 9 sati

  Eto, ...Nisam znala, iako sam iz NS. Ja sam blizanakinja, punoletna.

  Oceni komentar:
  2
  4