Održan seminar na temu obnove, održavanja i promocija tvrđava

Održan seminar na temu obnove, održavanja i promocija tvrđava

Seminar ''Obnova, održavanje i promocija tvrđava-nacionalni zadaci razvoja u evropskim okvirima'' koji organizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada održan je u Oficirskom paviljonu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Seminar je organizovan na inicijativu prijateljske organizacije ECCOFORT iz Nemačke, u saradnji sa Danube Competence Centre iz Beograda i uz podršku Nacionalnog komiteta ICOMOS Srbija, Europa Nostra Srbija i ICOFORT Hrvatska. Pored organizatora, na seminaru su izlagali domaći i inostrani stručnjaci iz oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa, kao i iz oblasti turizma.

- Novi Sad se pozicionirao kao svojevrsni kulturni centar upravo zahvaljujući bogatom kulturno-istorijskom nasleđu. Zato je važno što smo domaćini seminara koji afirmiše i promoviše graditeljsko-fortifikacijsko nasleđe, posebno imajući u vidu da je Grad Novi Sad ove godine započeo značajnu investiciju obnove podrgađa Petrovaradinske tvrđave. Ovaj seminar okuplja eminentne domaće i strane stručnjake iz te oblasti i mnogo će nam značiti njihova iskustva – izjavio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić ocenio je da Srbija baštini veliko graditeljsko nasleđe, a da su posebno u tom smislu atraktivne tvrđave u dunavskoj regiji.- Tvrđave su veliki turistički potencijal, a u Evropi postoji niz organizacija, pojedinaca i institucija koje se bave tvrđavama i koje žele da istraže tvrđave i u našoj zemlji. Stručnjaci našeg Zavoda prezetnovaće im Petrovaradinsku tvrđavu, kolege će predstaviti druge tvrđave u Srbiji i iz regiona. Razgovaraćemo o tome kako ih obnavljati, održavati i bolje iskoristiti u turističkom smislu – kazao je Jokić.

Zamenik predsedavajućeg ECCOFORT regionalne asocijacije prof. dr Hans Rudolf-Nojman rekao je da Petrovaradinska tvrđava prevazilazi nacionalne okvire i da ima međunarodni značaj. On je takođe naglasio da je Evropska unija 2012. započela projekat posvećen fortifikaciji i da je njegova želja da i srpske tvrđave budu deo tog projekta.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan